Здраве

10 ползи от яденето на ягоди

Сигурен съм, че помните гатанката от детските години, че „Мъничко червеничко царя от пътя отбива”. Правилно – става дума за онзи вкусен и полезен плод, който се появява по пазарите и в магазините в края на пролетта и началото на лятото – ягодата. Освен това, съвсем целенасочено се употребява не само за храна, но се прилага в медицината и козметиката.

Много са причините да минем на оздравителна диета с ягоди, но по-долу ще ви посоча основните полезни свойства на плода. Затова яжте ягоди с наслада и оздравявайте организма си.

1. Витамини и минерали

Ягодата е богата на много ценни витамини и микроелементи. Например, в 5 ягоди се съдържа същото количество витамин С, колкото в 1 голям портокал. Отчитайки, че този витамин е бързо разтворим, запасите му трябва редовно да се попълват, като тази задача се изпълнява от ягодата. Освен това в нея се съдържат витамините Е, А и група В. Що се отнася до микроелементите, плодът е богат на желязо, магнезий, калий и йод, чийто недостиг се среща все по-често. В ранните ягоди се съдържа фолиева киселина, влияеща благотворно на целия организъм, укрепва нервата система и ускорява растежа на косата.

2. Подмладяващо действие

В ягодата се съдържат много ценни сложни въглеводороди, които засилват работата на организма и предизвикват подмладяване на клетките. Затова плодът се счита за природен еликсир на младостта, който ускорява обменните процеси, възстановява ресурсите на организма и го изпълва с жизнена енергия.

3. Положително влияние на кръвта, лечение на анемии

Ягодата разрежда кръвта и засилва дейността на червените кръвни телца. Явява се като предпазно средство против анемия и малокръвие, а също може и да ги лекува. Учените са на мнение, че ягодата непременно трябва да влиза в здравословната и балансирана дажба, дори това да са само 5 плодчета на ден, като беше споменато по-горе.

4. Профилактика на много болести

Ягодата може да се бори с много заболявания, като се започне от обикновената настинка и се стигне до раковите. Може също да понижи равнището на лошия холестерол и да поддържа нормално ниво на кръвната захар. Ето защо това е много полезен плод за диабетици, в качеството му на десерт.

5. Полово влечение

Тъй като ягодата възстановява клетките на организма и поддържа активна жизнена дейност, употребата й развива сексуалното желание и потентността на мъжете. Затова можем да я определим като природна виагра.

6. Противовъзпалително действие

Яденето на ягоди повишава имунитета и прави организма по-устойчив. По този начин може да се преборят редица болестотворни вируси и бактерии, причиняващи много простудни заболявания. Дори сладкото в студените месеци има благотворен ефект.

7. Източник на енергия

Ягодата се отнася към тези продукти, които повишават способността, изпълвайки организма с бодрост и енергия. Не съдържа консерванти и добавки и може да се употребява във всякакви количества, без да се опасявате, че ще навредите на организма си.

8. Против стрес

Яденето на ягоди се явява панацея срещу депресия и стрес, тъй като те ускоряват производството на хормона серотонин, наречен още хормон на щастието. В тях се съдържат 50 ароматни вещества, които допринасят за справянето с различни нервни сътресения.

9. За отслабване

Ягодата ускорява обменните процеси, а това води до изгаряне на мазнините. Тя намалява чувството на глад и представлява невероятен заместител на сладкишите, поради наситения си сладък вкус и малката калоричност – около 47 ккал/100 грама. Полезно е да се правят ягодови разтоварващи дни, в които се ядат 1-1,5 кг свежи ягоди на ден. Така тялото ви ще се насити с витамини и ще се избави от всичко излишно.

10. Природен козметик

Ягодата подмладява кожата, овлажнява я и я тонизира, придава й здрав цвят, поради съдържащите се в нея витамини и плодови киселини. Затова усилено се използва в козметиката за приготване на различни продукти. Отлична разновидност на купешките маски е да си направите естествена такава – натрийете си лицето с ягоди, оставете 10 минути и изплакнете. Тази естествена маска ви е под ръка всяка година в края на пролетта и началото на лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *