Здраве

Легенди и истини за мазнините

Любими женски занимания са следенето на килограмите и спазването на всякакви налудничави диети. Това е съпроводено със старателно четене на състава на храните и избиране на тези, чието съдържание на мазнини граничи с нулата. Въобще не трябва да се учудваме, понеже често ни плашат с всевъзможни неверни страховити факти за мазнините.

Най-разпространените легенди гласят, че:
–    мазнините са толкова калорични, че искаме ли да отслабнем, трябва да сведем употребата им до минимум;
–    животинските мазнини са много по-вредни от растителните;
–    животинските мазнини се отразяват зле на холестерола;
–    ядките са полезни, но са твърде калорични и е най-добре да ги хапваме колкото се може по-рядко, и др. подобни небивалици.

Ето 5 легенди и истината към тях:

1.    Пазещите диета трябва напълно да изключат мазнините от менюто си.

Истината е, че много често дамите намаляват калориите в дневната си дажба до критичните 500 kcal. В много случаи това не дава почти никакъв резултат. Специалистите са на мнение, че е важен произходът на калориите, а не количеството им. Организмът се нуждае от хранителни вещества, не само от енергия. Нискокалоричните обезмаслени продукти обикновено съдържат много захар, консерванти и други вредни за фигурата и здравето ни вещества. Трябва да знаем, че врагове са не мазнините, а въглехидратите, които се натрупват на талията ни.

2.    Животинските мазнини са много по-вредни от растителните.

Истината в този случай е, че става дума за съдържанието на мастни киселини. Диетолозите съветват да избираме омега-3, които се съдържат в рибата и млечните продукти. Те обаче препоръчват да пържим в растителни мазнини, тъй като се разрушават по-бавно при топлинна обработка и това е по-безопасно. Полезни са и растителните масла, като маслиновото и палмовото, в които процентът на наситените мазнини е достатъчно висок.

3.    Животинските мазнини благоприятстват увеличаването на холестерола в кръвта.

Мазнините и холестеролът не са чак толкова свързани. Безспорно е, че излишната употреба на мазнини и на въглехидрати в голяма степен благоприятстват това. Именно окисленият холестерол, който се образува от въглехидратите, е опасен, и затова кифлата с мармалад може да бъде по-опасна от пържолата.

4.    Животинските мазнини водят до заболявания на сърдечно-съдовата система.

Наистина, повишеното равнище на холестерол в кръвта е следствие от, а не е причина за сърдечно-съдови заболявания. Възпалителният процес в артериите се дължи не само на мазнините, но и на въглехидратите, пушенето и другите вредни навици. Към причините за възникване на сърдечно-съдови заболявания се числят стресът, застоялия начин на живот, замърсената околна среда, недоспиването и т.н. Затова, мазнините не са коренът на всички беди и най-добре водете нормален начин на живот.

5.    Ядките са полезни, но са твърде калорични и затова ги хапвайте колкото се може по-рядко.

Разбира се, че и с ядките не трябва да се прекалява, но полезните вещества, съдържащи се в тях, са много – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Определено количество ядки може да утоли глада. Освен това представляват отлична храна за суровоядците и вегетарианците. 30 г ядки на ден са пределно достатъчно, за да получите необходимото количество полезни вещества и да не надебелеете.

Най-важното е да знаем, че мазнините са „помощници” в нашия организъм и са важна част от нашето здраве. Затова не трябва да ги избягваме маниакално, а да помним, че здравословният начин на живот и правилното хранене са залог за пълноценен и дълъг живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *