Пясъчни фигури

Знаете ли, че България е една от петнадесетте държави в света, в които се провеждат пясъчни фестивали. Другите са Австралия, Канада, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Нидерландия, Пакистан, Португалия, Русия, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

пясъчни фигури

В нашата страна фестивалът на пясъчните скулптури се провежда в Бургас. Първото му издание е през 2008 г., ежегодно се организира от община Бургас и се осъществява от Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти”.

Посещавам фестивала от самото му начало. В последния ден на август 2008 г. (неделя) всичко беше в разгара си и за първи път видях пясъчни фигури на живо. Тогава с приятели решихме да се спуснем на юг и да оползотворим почивния си ден. Спряхме на солниците в Несебър, наблюдавахме птиците, обиколихме и стария град.

пясъчни скулптури

Тъй като ни остана време, решихме да отскочим и до Бургас – хем щяхме да хапнем преди да потеглим за Варна, хем щяхме да разгледаме и прословутите пясъчни фигури, за които тогава беше излъчван поне по един репортаж на всеки две седмици. Това събитие беше първо по рода си не само за България, но и за целия Балкански полуостров.

Макар и леко поизронени от двумесечното си изложение на слънце и дъжд, скулптурите изглеждаха много красиви и впечатляващи. Дотогава не бях виждал на живо подобни творения.

пясъчни фигури

Фестивалът на пясъчните скулптури

е разположен на площ от 5 декара, като през 2008 г. скулптурите са изработени от 3 000 тона пясък. За деветото издание количеството е 5 500 тона. Извайването им започва месец и половина преди официалното откриване. За първите два месеца фестивалът е посетен от над 15 000 туристи и всяка година се увеличават, а в края на 2016 г. общото им число да надхвърли 600 000.

Относно творците – колкото и изтъркано да звучи, наистина са от цял свят. Интересно е обстоятелството, че през 2008 г. участва далечен роднина на Рембранд. Но, хайде стига толкова приказки – цъкайте на линковете и разглеждайте снимките:

2008 г. Карнавал
2009 г. Приказни герои
2010 г. Цирк
2011 г. Кино
2012 г. Приказен свят + юбилейното откриване
2013 г. Алеята на славата
2014 г. Приказки от пясък
2015 г. На сафари с фотоапарат + таймлапс филм
2016 г. Кино герои

2022 г. Бургасик парк