Житието

За какъв xyz ни е тел. 112

Наистина за какъв? Плюс иниституциите? Знам, че не откривам топлата вода, но ето ви една случка отпреди 2 дни, която слава Богу се оказа безобидна.

Та, преди 2 дни забелязах около входа на блока да пълзи малка змия, около 30 см дълга, със сиво-зеленикаво тяло и с жълти петна от двете страни на главата. Не познавам тези твари, малко са ми неприятни, но съблюдавайки веруюто си да не убивам животни, които не ме застрашават пряко и които няма да ям, реших да я запазя – можеше и да е от застрашен вид. Изтичах до вкъщи, взех един леген и я захлюпих.

Звъннах на тел. 112 и така започна над 2-часовата одисея. Приеха ми сигнала, казаха ми, че го предават към пожарната и да чакам. След половин часово дрямане като мисирка, звъннах отново, за да разбера какво става. Уведомиха ме, че от пожарната, сигналът е предаден към община Варна, които отговорили, че ще наемат ловец на змии в началото на юни. Сега трябвало аз да си платя, за да дойде ловеца. Нищо, че идиотите от общината не са си свършили работата да окосят тревата, заради което около блоковете се е образувала една малка джунгла, откъдето е изпълзяла бедната гадинка.

Жълтоуха водна змия

Намерих в интернет някакъв телефон на терариума Варна. Оттам ме попитаха как изглежда змията, описах им я. Казаха, че най-вероятно става дума за безопасната водна змия и ме посъветваха да я пусна в близките треволяци. Също не дойдоха.

Междувременно се събраха любознателни съседи, които се чудеха защо се суетя и какво е това нещо под легена. С общи усилия вкарахме клетата твар в една найлонова торба и реших лично да я занеса в терариума в Морската градина.

Вратите на терариума бях опасани с вериги и заключени с катинар. Дворът беше празен, нямаше и кьорава змия. Отвътре дългокрако бейби ми съобщи, че колекцията със змии все още не е пристигнала и отказа да приеме довереника ми. Запътих се към зоологическата градина.

Най-после малко внимание. Ама малко. Дойде един служител, видя горкото животно и потвърди, че е от вида жълтоуха водна змия, неотровен и безопасен. Каза, че нямат змии в зоологическата градина и да се разходя до плажа, за да я пусна в морето, където да се препитава с малки рибки. Така и сторих.

И тъй, драги приятели. Имаме тел. 112 за спешни случаи, в който няма нищо спешно. Имаме и служби, които не вършат никаква работа, но охотно съществуват от нашите данъци. А ние всеки път викаме неволята. Животът в БГ си е чист сървайвър. Добре би било на цигарените кутии да пише: „Животът в България е опасен за вашето здраве!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *