Здраве

5 известни мита за храни, изгарящи мазнините

Великденските празници бяха преди около три седмици, преди два дни беше Гергьовден, но трапезите ни все още са достатъчно богати. Колцина от нас успяха да запазят предишното си тегло и не добавиха и килограм към него, а колцина от нас продължават да хапнат „само още малко”? Женската фантазия обаче, стигна твърде далеч и дори измисли продукти, от които не само, че не се дебелее, но даже се и отслабва.

За жалост обаче, не съществуват храни, които да изгарят мазнините, а такива, които са нискокалорични, подобряват храносмилането и т. н. Единственият начин да се отървем от излишните килограми е с редовни тренировки, а не с „вълшебни” продукти.

1. Мит – ананасът разгражда мазнините и способства за отслабването.

В действителност, в ананаса се съдържа ензимът промилаин, който разгражда белтъчините, а не мазнините. Освен това, в този интересен плод се съдържа бромелаин, който спомага за по-лесното усвояване на храната, а като добавим и наличието на фруктозата и захарозата, става напълно ясно, че въобще не може да се говори за разграждане на мазнините.

2. Мит – грейпфрутът разгражда мазнините. Чаша сок от грейпфрут намалява възможността за увеличаване на теглото.

Грейпфрутът наистина е много полезен плод, тъй като съдържа много ценни витамини и микроелементи, но не може да повлияе съществено теглото ви. Може обаче съществено да понижи равнището на холестерола в организма, а освен това, един грейпфрут съдържа дневната норма от витамин С.

3. Мит – лютата храна и лютите подправки „изгарят” калориите за 20 минути след приема.

Истината е, че няма ни един продукт, който може да изгори калориите. Това можете да го направите само вие чрез физическа или умствена дейност. Освен това, лютите ястия често са доста солени, а 1 грам сол задържа 1 грам вода в организма, което води до увеличаване на теглото – не мазнина, а течност, която се задържа във вас.

4. Мит – от сладкишите с канела не се пълнее.

Всъщност се пълнее от всякакви сладкиши. Отдавна известен факт е, че много аромати и подправки изхвърлят от организма шлаките и други вредни вещества, но все още няма продукти, които да неутрализират калоричността на храните.

5. Мит – кивито намалява чувството на глад и разгражда мазнините.

Безспорно е, че кивито, както и другите плодове, е много полезно, богато е на витамин С, подобрява храносмилането и нормализира белтъчния обмен. Не може обаче да се определи като чудотворна таблетка за отслабване, тъй като съдържа фруктоза и други захариди.

Затова, хранете се разумно и не разчитайте на чудеса. Ако искате да отслабнете, придържайте се към правилен режим на хранене и тренирайте. Това са условията за постигане на целите ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *