Здраве

9 довода в полза на млякото

Скоро ми се мярна една статия, в която се твърдеше, че не само, че можем спокойно да живеем без мляко и млечни продукти, но и че едва ли не те са вредни за здравето ни. Тази поредна, меко казано, веганска странност ме предизвика да потърся малко сведения и да изкажа по-долните причини в полза на пиенето на тази вкусна естествена напитка.

Много от нас обичат да пият мляко още от детството си. Продължават обаче да се водят спорове дали млякото е полезно или вредно, като доводите в полза на първото твърдение са доста повече. Сега ще стане дума за истинско, естествено органично мляко, което има не само характерен неповторим вкус, но и доста полезни особености. Ето няколко причини защо е хубаво да го пиете редовно.

1. Без антибиотици

Основният плюс на органичното мляко се състои в това, че не съдържа антибиотици. Има редица проблеми със здравето, чиято причина са именно тези вещества, съдържащи се в млякото, добито от големите стопанства. Естественият продукт се получава от крави, които не са употребявали антибиотици и това позволява да се избегнат отрицателните последици.

2. Срок на годност

Може да ви се вижда странно, но истинското мляко има по-дълъг срок на годност от промишленото. Освен това, то дълго време не губи полезните си свойства, не вкисва и не се разваля толкова бързо, колкото обикновеното, а това ни позволява да спестим средства.

3. Без примеси

Друг плюс на органичното мляко е, че кравите, които го произвеждат, не са отглеждани с растежни хормони. А именно естествените продукти са в основата на нашето здраве. Такъв продукт е изключително полезен и вкусен.

4. Профилактика

В органичното мляко се съдържа много конюгирана линолова киселина. Тя ускорява метаболизма, намалява мазнините в тялото и предпазва от диабет и сърдечни заболявания. Затова естественият вид на любимата ни напитка може да ни избави от необходимостта да посещаваме лекаря.

5. Полза за костите

Всяко мляко съдържа достатъчно количество калций, който е изключително важен за костите ни. Две чаши на ден са напълно достатъчни за да задоволим дневната си потребност от калций.

6. Витамини

В млякото се съдържат много изключително ценни за организма ни витамини, а в органичното – още повече. Това са витамините A и D, омега 3, бета каротен и други важни вещества.

7. Диетичен продукт

Мазнините, които се съдържат в млякото, са твърде полезни, и едва ли ще са причина за качване на теглото. Освен това, в него няма консерванти и оцветители, което не може да се каже за плодовите и киселите млека в магазините. Чаша мляко може да стане чудесна лека закуска, която дълго ще ви държи ситост.

8. Против безсъние

Още от детството знаем колко е полезно топлото мляко с мед – това не само е отлична профилактика срещу простуда, но и удивително средство против безсъние. То успокоява и премахва стреса. Ако не можете да заспите, просто изпийте чаша топло мляко с мед.

9. Отлично самочувствие

Млякото повишава общия тонус на организма, а оттам и настроението ни. Няма по-хубаво от това да употребяваме вкусен и полезен естествен продукт и да насищаме тялото си с полезни вещества. Нека се стараем да избягваме всякакви изкуствени вещества, консерванти и оцветители и да избираме естественото. Така можем да подобрим здравето и външния си вид, а като минем на правилна и балансирана храна, ще се настроим на здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *