Анималотерапия

Хипотерапия – положителни ефекти

Методът хипотерапия се прилага при пациенти с умствени и физически увреждания. При нея се използват кротки и специално обучени коне. При този вид физиотерапия конят представлява средство за предаване на импулси към таза на пациента. Конят се движи ходом, а пациентът трябва да е добре закрепен към седлото. По-бързи резултати се получават обаче, ако има пряк допир кон-пациент, т.е. язди се без седло.

Хипотерапията може да бъде част от един по-комплексен и цялостен терапевтичен процес. Тя може да има поддържаща роля и е допълнение към физиотерапията, логотерапията, или към делфинотерапията. Освен това се авява основа за така наречената терапевтична езда и може да се практикува като спорт за хора с увреждания.

Когато се движи ходом, конят предава на пациента 110 импулса в минута. Вибрациите преминават към пациента през гърба на коня и осигуряват движението напред-назад, нагоре-надолу и наляво-надясно.

Първоначално вибрациите се приемат от таза и осигуряват интензивна тренировка на мускулите, а те от своя страна водят до подобряване на стойката на тялото. Подобряването на стойката е много важно за пациентите с неврологични заболявания, които ограничават движенията им. Добрата стойка е твърде важна и за пациенти, които не могат да вървят, тъй като тренировката на мускулите на тялото запазва независимостта им, дори да са в инвалидна количка.

Хипотерапията има следните положителни ефекти:
–    котролира мускулното напрежение;
–    подсилва отпуснатите мускули;
–    отпуска стегнатите и схванатите мускули;
–    разтяга късите мускули;
–    предотвратява контрактури (ограничена подвижност на става);
–    засилва характерните реакции на тялото;
–    подобрява контрола и стойката на тялото;
–    подбрява походката, поведението и равновесието;
–    подобрява стойката на главата, което води до подобряване на слюноотделянето, говора, яденето и свързаното с тях поведение;
–    подобрява усещането и възприятието.

Накрая, много е важно да не се подценява цялостния ефект на метода хипотерапия, тъй като тя подобрява не само тялото, но духа и психиката. Конят дава на пациента нова жизнена сила, повишава самоуважението му, общуването и мотивацията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *