Житието

Първата европейска бионик котка – наша, Българска

Котарак получава бионик крака, благодарение на Български ветеринар.

Днес искам да ви разкажа една новина, която затвърждава и увеличава Българската ни народна гордост и която научих не от някоя „свободна” наша медия, а от Евронюз. За кой ли път поредните избори са по-важни от постиженията на родните ни светила. Става дума за един котарак, наречен Пух, който попада под колелата на влак и губи задните си крака. Бъдещето му е било ясно – неподвижност до живот, или в най добрия случай – инвалидна количка за котки.

Д-р Владислав Златинов

Но Пух е щастливец – той попада в златните ръце на ветеринарния хирург Владислав Златинов, който е разработил съвършено нова методика за лечение на ампутирани лапи на животни. Всички това се случва в една ветеринарна клиника в София, България и е първата по рода си в континентална Европа. Днес Пух бяга на четири лапи – две негови, и две имплантирани от лекаря. Имайки предвид игривостта на котарака, почти не се забелязва разлика в лапите.

Най-голямата трудност се състои в това, че тази методика е серия от хирургични процедури. Те се правят една след друга в разстояние на няколко месеца. Има много подводни камъни и може бионичните протези да не се приемат от организма. Не може да се очакват бързи резултати. Ефективността на лечението се проявява в течение на времето, твърди Владислав Златинов.

Котаракът Пух

Пух е първият пациент, подложен на такова лечение. Златинов има още трима такива пациенти и цял списък с чакащи, които не са толкова спешни. Протезите се правят по мярка.

Става дума не само за незабавното спасяване на живота на нашите четириноги приятели, но и за подобряване качеството на живота им, след завършването на лечението. Можем да помогнем на животни, които са в крайно безнадеждно състояние. Животът на котката с три лапи съвсем не е лесен, въпреки че днес такава гледка е приемлива, споделя Владислав Златинов.

На котарака Пух са му потрябвали почти две месеца, за да завърши курса на лечение. Още няколко седмици му били необходими, за да се научи да бяга на четири лапи. Ако е истина, че котките имат девет живота, то единият му е подарен от Владислав Златинов.

Ако искате да изгледате цялата новин в сайта на Евронюз, последвайте връзката по-долу. Изберете език горе вляво.
http://www.euronews.com/2017/02/13/cat-gets-bionic-legs-in-landmark-operation

Ето и друго видео по случая, но може да намерите много клипове в ютуб, като изпишете името на ветеринарния хирург на български или с латиница:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *