Вкусно

Печено пилешко талиуанг

Казват, че днес бил международният ден на думичката Благодаря. Явно цяла година съм бил добър, жената е останала предоволна от мен и е решила да ми благодари с това невероятно блюдо.

Всъщност, оригиналното име на тази вкуснотия е Ayam bakar taliwang. Това е индонезийско ястие, което произлиза от малкия остров Ломбок (намиращ се на изток от всеизвестния Бали) и е любимо на местната народност Сасак.

Всяка част от пилето е подходяща за приготвянето му. Месото се почиства добре и се слага за около половин час в марината, направена от най-различни подправки и олио. После се запържва малко, така че да е като полусготвено.

След това се приготва друга смесица от подправки, в която изобилстват лютите чушки, добавя се кокосово мляко, лимонови листа и палмова захар и се бърка, докато добие сгъстената консистенция на паста. Сгъсти ли се, добавяте лимонов сок.

Месото се намазва с пастата и се слага да се пече. За да не стане сухо, хитринката е сложите във фурната тавичка с вода. Месото се сервира с неизменни ориз, а ако не ви е достатъчно пикантно и лютиво, прибавяте остатъка от пастата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *