Здраве

Витамин В3

В предишната статия, когато споменах за филма Храната има значение, стана дума, че витамин В3 се прилага успешно в случаи на алкохолизъм и депресия. Сега нека обърнем малко повече внимание на това нужно за организма ни вещество.

Витамин В3 е известен още като витамин РР или ниацин. Препоръчителната дневна доза е 2-12 мг/ден за децата, 14 мг/ден за жените, 16 мг/ден за мъжете и 18 мг/ден за бременни и кърмещи жени. Максимално допустимата дневна доза, при която не се наблюдават странични явления е 35 мг/ден.

Понастоящем, недостигът на витамин В3 понякога се наблюдава в развитите страни и обикновено е очевиден в състояние на бедност, недохранване и хроничен алкохолизъм. Появява се също и в области, където хората се хранят с царевица (която е единствената зърнена култура, бедна на смилаем ниацин), като основна храна. Специалната техника на готвене, наречена никстамализация (nixtamalization), е необходима, за да увеличи наличието на биоусвояем ниацин по време на приготвянето на блюда с или брашно от царевица.

Лекият недостиг на ниацин се проявява като забавен метаболизъм, водещ до намалена устойчивост към студа.

Силният недостиг на витамин В3 в храната причинява болестта пелагра, която се характеризира с диария, дерматит и деменция, поражения по долната част на врата, хиперпигментация, удебеляване на кожата, възпаление на устата и езика, храносмилателни разстройства, амнезия, делириум (бълнуване) и възможна смърт, ако не се лекува. Общите психиатрични симптоми от недостига на ниацин включват раздразнителност, слаба концентрация, безпокойство, умора, апатия и депресия. Изследванията са установили, че при пациенти с алкохолна пелагра недостигът на ниацин може да бъде важин фактор при повлияването на началото и усилването на това заболяване. При пациентите с алкохолизъм обикновено развиват чревна пропускливост, водеща до отрицателни здравни последици.

Болестта на Хартнъп е наследствено хранително разстройство, резултат от недостига на витамин В3. Това състояние е открито за първи път през 1950 г. от семейство Хартнъп в Лондон. Поради недостигът на ниацин в червата и бъбреците, се получава затруднено усвояване на триптофана. Това води до заболяване, подобно на пелагра, включващо симптомите на зачервяване, люспест обрив и чувствителност към слънчева светлина. При лечението на това състояние се прилага приемане на витамин В3 през устата в дози 40-200 мг, като прогнозите са добри при ранното откриване и навременно лечение. Образуването на ниацин също е недостатъчно при карциноиден синдром, поради метаболитно отклоняване на неговия предшественик триптофан от серотонин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *