Анималотерапия

Незаменимостта на фелинотерапията

Науката все още няма отговор на въпроса защо изцелението с помощта на котки е толкова ефективно. Редица изследователи и специалисти-анималотерпевти обясняват високото качество на фелинотерапевтичния сеанс с влиянието на „ефекта на възникване на виртуалния мозък”. Той е следствие от „връщането на човека към природното, детското, безсъзнателното състояние”, резултат е от „предаването на котешкия транс от котешката глава в човешката” и т.н.

фелинотерапия
Тези хипотези все още не са потвърдени от никакви сериозни научни опити и изследвания. Възможно е причината за високата ефективност на фелинотерапията да се заключава в това, че мощното биополе на котката да поправя слабото биополе на болния човек и да го връща към нормалното му състояние.

Котката лекува не само със своето биополе. Целебна сила притежава и мъркането. Отдавна е установено, че то се състои от акустични колебания в диапазона от 4 до 44 херца, но основно е с честота 16 херца. Тези звуци изцеляват и действат благотворно на всеки жив организъм, вклюително и на човешкия. Мъркането нормализира обменните процеси, стимулира жизнените процеси в органите и тъканите, ускорява заздравяването дори при твърде сериозни и тежки рани и травми.

фелинотерапия
Установено е, че котешкото мъркане действа твърде благотворно при редица заболявания на опорно-двигателния апарат. За няколко сеанса мъркащите котки достоверно повишават плътността на костната тъкан при остеопороза и значително понижават вероятността от счупване при възрастни хора.

Котешкото мъркане се явява и мощно обезболяващо средство. Отдавна е известно, че котките мъркат не само когато се чувстват добре и им е приятно. Те мъркат и тогава, когато им е тежко, когато нещо ги боли, когато не се чувстват добре или по време на раждане. Целебното им мъркане не само заглушава тежкото им неразположение или болката, но помага на организма да събере сили и активно да противодейства на неблагоприятните и вредните фактори. Непрекъснатото мъркане на страдащи котки и котараци прави с тях чудеса и в удивително кратък срок възстановява здравето им.

фелинотерапия
Специалистите по акустика потвърждават, че природните звуци, сред които и котешкото мъркане, притежават мощна изцеляваща сила. Редовното слушане на такива звуци, дори на запис, подобряват основните биохимични функции на организма, възстановяват АТФ-ензимите, синхронизират биохимичните реакции и др.

Друг начин, чрез който котките лекуват хората, е леко одрасквайки ги с ноктите си и лижейки ушите и други места на човешкото тяло, където има много нервни окончания. Учените са установили, че нервните окончания, разположени на повърхността на тялото, съединяват дадения участък с определен вътрешен орган. Такива нервни окончания са доста на ходилата, на дланите и в ушната раковина.

фелинотерапия
Котката въздейства на тези нервни окончания с топлината на тялото си, наелектризираната козина или чрез одраскването с нокти и по този начин влияе активно на този или на онзи вътрешен орган по най-благоприятния начин. Ако органът е здрав и функционира нормално, подобна стимулация му е от полза. Ако с органа нещо не е наред, но заболяването все още не се е развило, то мустакатият целител ще приложи цялото си лечебно изкуство, за да попречи на функционалното нарушение да се развие като болест. Ако болестта вече се е развила, котката ще насочи всичките си целителни възможности, за да спре развитието на болестотворния процес или поне да отслаби динамиката му.

Котката лекува човека не само защото го обича, но и защото й харесва. Някои учени предполагат, че котките приемат в себе си натрупаната в хората отрицателна „тъмна” енергия и я превръщат в положителна „светла” енергия, полезна и за самата котка.

Не всички учени са съгласни с тази хипотеза. Те предполагат, че котките-целители не живеят дълго. Съществува дисертация, основана на статистически данни за гибелта на котки, след като са лекували стопаните си. Според тези изследвания, до 45% от котките умират, „погълнали” в себе си болестите на скъпите за тях хора. 55% от пухкавите лекари обаче си остават живи и здрави.

Вижте още Фелинотерапия обща характеристика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *