Анималотерапия

Фелинотерапия – обща характеристика

Хората, които обичат котки и ги отглеждат у дома си, неведнъж са забелязвали, че техните загадъчни питомци усещат, когато стопанинът им не се чувства добре. Котката ляга точно на болното място, след което болката утихва и настъпва облекчение.

Учените биоенергетици считат, че котките притежават много мощни екстрасензорни способности, че котката вижда аурата на човека и при необходимост е способна да го „излекува”. Освен това учените са на мнение, че слушането на котешкото мъркане, което е в честота от 4 до 16 херца, повишава имунитета. Явно човекът я е приютил не само заради способността й да лови мишки.

фелинотерапия
В медицината е обособено ново направление – фелинотерапия – лечение с помощта на котки. Светът на учените е признал, че тези животни са ненадминати целители. Те ускоряват процеса на оздравяване и поддържат здравето на човека. От услугите им се ползват болници с различен профил, интернати, реабилитационни центрове и домове за възрастни.

Котката отрано може да предупреди стопанина си за възможния пристъп. Животното, което доскоро е спало спокойно на креслото, изведнъж се събужда и започва да се гали и умилква именно в този момент, в който собственикът му е раздразнен или се намира под силно напрежение.

фелинотерапия
Има много истории, които разказват как котките спасяват хора от сърдечен пристъп, хипертонична криза или последиците от тях. При това, по време на „лечението”, пухкавият лекар може напълно да забрави за храна или спане по цели денонощия!

Настанил се на болното място на стопанина си, косматият терапевт го сгрява с тялото си, мърка и при това прави своеобразен масаж, прокарвайки лапите си и понякога пускайки остри нокти. Тази процедура облекчава болката или я премахва без следа. Умората, стреса, мигрената, високото налягане или учестеният пулс – това съвсем не са всички болести, с които могат да се справят обикновените домашни котки.

фелинотерапия
Съществува мнението, че различните породи се „специализарат” за определени заболявания. Пухкавите котки – персийски, сибирски и ангорски, преборват невралгията, безсъницата и осеохондрозата. Гладкокосместите – британски, руски сини и корниш рекс, помагат при проблеми с бъбреците и черния дроб. По принцип женските се справят много добре с недостатъци от нервен произход, а мъжките допринасят за борба с радикулита и артрозата.

Медиците са убедени, че котките могат да бъдат много полезни, особено за възрастни хора – по-полезни са от лекаствата. Във Великобритания учени провели изследване сред хора на възраст от 60 до 90 години. Половината от тях имали котки. Именно те проявили по-добра обществена приспособимост, по-малко страдали от самота и депресия и като цяло по-малко се оплаквали от лошо самочувствие.

Резултатите от изследвания, проведени в един от британските университети, показали, че за хората с определени психологични проблеми котките могат да бъдат главен източник на емоционална подкрепа. Понякога най-комплексираните хора, които не могат да намерят общ език с околните, изливат цялата си обич на своя любимец.

Според развъдчици и фелинолози „лекарствени” свойства притежават всички котки. Главното е, че те не биха лекували, който им попадне. Котката обаче ще бъде отличен лекар за своя любящ стопанин. За това е нужна любов, ласка и разбиране. Не е трудно да се развият полезните свойства на котката, трябва само да спечелим разположението й – да се грижим за нея, да я храним добре и да я обградим с нашето внимание. Желателно е всеки от нас да има поне една котка, защото грижейки се за нея, забравяме за проблемите си. Важното е с нея да имате сходни характери. Само така котката ще стане най-добрият приятел и лекар на своя стопанин.

Вижте още Незаменимостта на фелинотерапията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *