Анималотерапия

Канистерапия – приложение

Канистерапията се използва при работа с различни категории хора. Често кучетата работят в домове за възрастни. Кучето позволява за дълго време да се намали страха, депресията, напрежението, разсеяността и да се мобилизират двигателните функции на обитателите на подобни учреждения.

канистерапия
Неразговорливите стават по-общителни, а хората с емоционална некомпетентност – вродена или придобита, започват с разбиране да реагират на животните. Работниците от подобни заведения са на мнение, че успехът на канис- или на анималотерапията като цяло зависи от това какви отношения между животните и пациентите са били установени в детските им години, по-точно на възраст 6-13 години.

канистерапия
Кучетата са незаменими при работа с деца с аутизъм. Използвани като един от компонентите на терапията, те могат да окажат огромно влияние на поведението на такива деца. Присъствието или пасивното участие в терапията на дружелюбно настроено куче съвпада със забележително подобрение в поведението на децата и намалява проявленията на аутизма, каквото е затварянето в себе си. Присъствието на кучето и играта с него правят терапията по-приятна и продуктивна и повишават вероятността детето да поиска да продължи терапията и да полага усилия за оздравяването си. Кучето не е просто отвличащ фактор за такива деца. Неговата подкрепа, която оказва на децата правят терапевтичните сеанси по-успешни и по-приятни.

канистерапия
При изследване на психологическото значение на кучетата за хората с ограничени възможности е установено, че по време на анималотерапията тези хора говорят за по-голяма свобода, че се чувстват по-малко самотни, по-самоуверени, независими и в по-голяма безопасност. По време на шестмесечен курс анималотерапия тези хора показали значително повишение за самооценката си, развит вътрешен контрол, подобрено психологично самочувствие и по-голяма общителност.

В проведено изследване с 48 души със сериозни заболявания, получени в резултат на мускулна дистрофия, поражения на главния или гръбначния мозък и множествена склероза, получили възможност да общуват с кучета. Половината група получила такава възможност от самото начало на терапевтичния процес, а другата – по време на втората година от терапията. Изследванията показали, че в течение на 6 месеца след началото на анималотерапията показали значително подобрение относно самооценката си, психологичното благополучие и комуникативността. Изследователите са на мнение, че общуването с кучета помага на самотните, нещастните и изолираните хора да преодолеят състоянието си, да придобият независимост, да получат по-добра работа, да продължат образованието си, да си намерят приятели и да си възвърнат психологичното благополучие.

канистерапия
Кучетата ни помагат да се справим със стреса. Все още никой обаче не може да обясни механизма, благодарение на който това се случва. Проведено изучаване на семейни двойки дало интересни резултати за общуването във всекидневния живот. При семейните двойки, които имат куче, по-лесно преодоляват семейните кризи и излизат от конфликтни ситуации, отколкото тези, които нямат куче. Навярно наличието на куче и въпросите, свързани с отглеждането му, предоставят възможност за по-тясно общуване, появяват се общи интереси, което на свой ред сплотява семейството. Освен това много хора споделят проблемите си с кучето и „обсъждат” с тях трудностите си без да бъдат неразбрани и осъдени за постъпките си.

По данни на руската клиника за неврози „З. П. Соловьов”, при над 30 процента от пациентите, преминали курс за лечение на неврози – неврастения, истерия и психастения, когато при човека втората сигнална система преобладава над първата и високо развит е интелектът, неврозата, свързана с натрапчивите състояния и сензорно-фобийните неврози, помогнали са кучетата.

В днешно време канистерапията се използва при индивидуалните психологични консултации. Стените на психологична защита, издигнати от пациентите по време на консултациите, заставят консултантите да използват иновационни техники. Някои консултанти използват кучета. Те считат това за много ефективен вид терапия, ориентиран към постигането на определена цел, която с успех може да се прилага в работата с деца и възрастни, които имат проблеми в общуването, в поведенческата сфера или страдат от депресии, жертва на насилие в семейството или жертви на сексуално насилие, а също и деца, страдащи от аутизъм. По време на общуването с кучето, тези хора започват по-ефективно да общуват с други хора, разбират значението на невербалната комуникация и това е само един от аспектите на подобна терапия. Кучетата се използват и за установяване на по-близки и открите отношения с пациентите. В резултат на това терапията отнема по-малко време. Общуването с куче може да се използва и като награда за правилни действия при работа с деца.

В канистерапията участват специално обучени животни. В редица страни, например Норвегия, с подготовката на куче-помощник се занимават държавни учреждения, а в други – благотворителни общества. Обикновено кученцата за такива цели безплатно се предоставят от собствениците на развъдници, но не всички кучета, започнали курс на обучение, получават диплома първа степен за куче-компаньон, тъй като животните, участващи в психотерапията, трябва да притежават идеален характер и висок интелект.

Вижте и Канистерапия – кратък увод

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *