Анималотерапия

Канистерапия – кратък увод

Канистерапията е вид анималотерапия, при която се използват кучета. Главната причина кучето да оказва такова благотворно действие е неговата преданост. Обикновено то запълва празнотата от общуването в живота на човека и изпълнява функцията на психологически заместител на липсващия близък приятел или роднина. Освен това кучето винаги се радва от общуването си с човека. За него не е важно как изглеждате или колко пари имате. То изпада във възторг от простичкия факт, че сте до него.

канистерапия
Хората винаги се оценяват едни други. Привличането на кучето към човека не зависи от политическите и религиозните убеждения на последния, от промяната на социалното му положение, а понякога дори от отношението на човека към кучето. Затова то привлича възрастни и деца, изпитващи недостиг от безусловна обич и стремящи се към свободна проява на чувствата си.

Кучешкото съчувствие и жалост не се възприемат от човека като нещо унизително, в тях се вижда това, което е нужно – съпреживяване. Освен това кучетата се използват в терапията по-често от другите животни, тъй като лесно се обучават на словесни команди и охотно ги изпълняват. 95 процента от използваните при анималотерапия животни в САЩ са именно кучета. Известността им се обяснява с факта, че те по-добре изразяват емоциите си, в сравнение с другите животни, въпреки че не винаги са по-емоционални. Техните предци, вълците, живеят на глутници и имат развита система на социално общуване и кучетата са унаследили този език и съзнават своето социално положение.

канистерапия
Терапевтите казват, че болният човек често пъти по-лесно установява контакт с кучето, което е дружелюбно, привързващо се и благодарно същество и приема човека такъв, какъвто е. След това постепенно възниква и доверието към терапевта, а без такова доверие лечението е неефективно.

Вижте и Канистерапия – приложение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *