Анималотерапия

Видове анималотерапия

Според това дали използваме животните целенасочено и организирано, има два вида анималотерапия – ненасочена и насочена. При ненасочената се осъществява взаимодействие с животните в домашни условия, без осъзнаването или целенасоченото разбиране за терапевтичното им значение.

Насочената анималотерапия целенасочено използва животни и/или техните символи по специално разработени терапевтични програми. При този вид анималотерапия се използват специално обучени животни, а не животните на пациента. Насочената анималотерапия се разделя на видове, в зависимост от използваното животно – хипотерапия, делфинотерапия, канистерапия, фелинотерапия и др. Често в анималотерапията се използват не само животни, но и техните образи. В психотерапията като лечебно средство се използват и звуците, издавани от различни животни.

хипотерапия

Хипотерапията е вид анималотерапия, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Тя е ефективна лечебна физкултура. От края на 50-те години на 20 век започнали да я използват при психични и неврологични заболявания, а вече в 45 страни в Европа и Северна Америка са създадени центрове за лечебна конна езда. Хипотерапията се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.

делфинотерапия

Делфинотерапияделфините много често се използват в медицината и психотерапията. Общуването с тях помага да се стабилизира психоемоционалното състояние на човека и да се намали психическото напрежение. След общуването с делфини човек се успокоява, започва да мисли нестандартно и бързо намира изход от кризисни положения. Делфинотерапията е прекрасно психологично възстановяване при хора, попаднали при извънредни условия, преживели земетресение, урагани, аварии и всякакъв друг силен стрес. Пациентите им са предприемачи, творци, деца със заболявания на нервната система – аутизъм, ДЦП, олигофрениии, синдром на Даун.

канистерапия

Канистерапията е вид анималотерапия, при която се използват кучета. Кучето е чудесно лекарство срещу хиподинамията, предизвикана от застоялия начин на живот. Редовните разходки с куче намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Кучето удовлетворява недостига на човека от общуване, повишава самооценката на стопанина, подобрява общителността, разрешава конфликтите в семейството. В кучешката (също и в котешката) слюнка се съдържа ензима лизоцим, унищожаващ болестотворните микроорганизми. Канистерапията се препоръчва при неврастении, истерии, психастении и неврози. В психиатричните клиники кучетата са чести гости. „Опашатият лекар” може да бъде от всякаква порода – ротвайлер, коли, булдог, миниатюрен пинчер или най обикновен безпороден пес. За работа с пациентите не се допускат какви да е кучета, а само спокойните, неагресивните и със стабилна психика.

фелинотерапия

Фелинотерапията се основава на терапевтичното въздействие на котките. Те облекчават самотата, успокояват и намаляват артериалното налягане. Биополето им стабилизира работата на сърцето, премахва ставните болки и главоболието, стимулира бързото зарастване на раните и лекува вътрешните възпалителни заболявания. Котката е великолепен енергоинформационен прибор, откриващ болните места на стопанина си. Когато в организма протичат някакви нарушения или възникват някакви болки, променя се енергтичния потенциал на даден участък от тялото. Тя усеща изменението на този потенциал. Продължителното приятелство с котката укрепва имунната система, укрепва здравето и удължава живота. Мъркането й представлява определени звукови колебания с честота от 20 до 50 Херца, стимулиращи процеса на оздравяване. То спомага за увеличаване защитните сили на организма, ускорява зарастването на раните и в резултат на въздействието на звуковите колебания с такава честота повишава плътността на костите, което способства за зарастване на счупените кости.

апитерапия

Апитерапията е лечение с пчелна отрова. Пчелата се явява безспорен водач в лечебната фауна. За 50 милиона години съществуване, тя като биологичен вид се е приспособявала към живота при най-различни климатични условия, което е довело до създаването на неповторимата пчелна отрова. Чудото й се корени в това, че е най-мощния катализатор на физиологичните процеси. Една капка пчелна отрова съдържа белтъци, 18 от 20-те незаменими аминокиселини, неорганични киселини, множество витамини и почти цялата Менделеева таблица.

хирудотерапия

Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. За няколко хилядолетия пиявицата успя да се „впие” в почти всички области на медицината. Тя дава невероятни резултати в кардиологията, офталмологията, дерматологията, хирургията, гинекологията, урологията и неврологията. Хирудотерапията е ефектно средство за лечение на разширени вени, тромбофлебит, хипертония, сенокардия, инфаркт на миокарда, хемороиди, атеросклероза, кожни болести, белодробни болести, мигрена, глаукома, синузит, неврит, бронхиална астма, гинекологични и много други заболявания. В последно време с помощта на пиявици премахват целулита, отслабват и даже се подмладяват. Тайната на лечебното действие на пиявиците е в способността на слюнката да прониква дълбоко в тъканите на организма и да въздейства на болестта на клетъчно равнище.

Всички живи същества са способни да окажат на човека ефективна психологическа помощ. В анималотерапията се използват и други животни, но доста по-рядко, тъй като прекият терапевтичен ефект при тези случаи е малко по-нисък. Например американското анималотерапевтично общество „Делта” използва в работата си над 2000 различни животни, включително морски свинчета, зайчета, петли, лами, кози, магарета, папагали и други домашни животни. Африканските племена се лекуват със слонове и крокодили, а австралийците провеждат сеанси по кенгуротерапия.

Съществува хипотеза, че електромагнитното излъчване, присъщо на всяка жива материя, позволява на човека и животните да въздействат на други биологични обекти. При това главната роля не е силата на излъчване, а честотата. Този честотен резонанс може да стимулира жизнената дейност на организма в много широк диапазон. Така се обяснява факта, че котките, кучетата и другите животни, оказват положително лечебно въздействие на хората.

Вижте още:
Какво представлява анималотерапията
Функции на анималотерапията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *