Туризъм

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас

Макар наближаващият студ, скоро се сетих за онзи последен неделен августовски ден на 2008 г., когато за първи път видях пясъчните фигури на едноименния фестивал в Бургас – тъкмо тогава неговото първо издание беше в разгара си. Та, с приятели решихме да се спуснем на юг и да запълним разумно почивния си ден. Спряхме на солниците в Несебър, наблюдавахме птиците, обиколихме и стария град.

Фестивал на пясъчните фигури Бургас
Тъй като ни остана време, решихме да отскочим и до Бургас – хем щяхме да хапнем преди да потеглим за Варна, хем щяхме да разгледаме и фигурите, за които тогава беше излъчван поне по един репортаж на всеки две седмици. Все пак това беше събитие първо по рода си не само за България, но и за целия Балкански полуостров.

Фестивал на пясъчните фигури Бургас
Макар и леко поизронени от двумесечното стоене на слънце и дъжд, фигурите изглеждаха много красиви и впечатляващи. Дотогава не бях виждал на живо подобни творения.

Фестивал на пясъчните фигури Бургас
Всъщност, България е една от двайсетте държави в света, в които се провеждат такива фестивали. Той е разположен на площ от 5 декара, като през 2008 г. скулптурите са изработени от 3 000 тона пясък. За поредното девето тазгодишно издание количеството е 5 500 тона. Извайването им започва месец и половина преди официалното откриване. За първите два месеца фестивалът е посетен от над 15 000 туристи и всяка година се увеличават, а в края на настоящия се очаква общото им число да надхвърли 600 000.

Фестивал на пясъчните фигури Бургас
Относно творците – колкото и банално да звучи, наистина са от цял свят. Интересен е фактът, че през 2008 г. участва далечен роднина на Рембранд. Но, хайде стига толкова приказки – цъкнете на линковете и разгледайте снимките:

2008 г. Карнавал
2009 г. Приказни герои
2010 г. Цирк
2011 г. Кино
2012 г. Приказен свят + юбилейното откриване
2013 г. Алеята на славата
2014 г. Приказки от пясък
2015 г. На сафари с фотоапарат + таймлапс филм
2016 г. Кино герои

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *