Анималотерапия

Хипотерапия, или как конете лекуват

Беше краят на март 2009 г., когато усилено списвах животинския си сайт и ми попадна статия за лечебната сила на конната езда. Въщност, още в древността Хипократ открива благоприятното въздействие на конете върху човешкия мозък, но така и не успява да завърши своето проучване в тази област.

Чак през 1982 година в Германия са направени нови научни изследвания и се доказва, че конете наистина могат да лекуват. Това ново лечение е наречено хипотерапия. Тя помага при епилепсия, инсулти, детска церебрална парализа, аутизъм, дископатия др.

При ДЦП например, има нарушения в различни центрове на мозъка. Биополето на коня въздейства на тези центрове, като ги стимулира да извършват правилно дейността си. Започва се с езда от пет минути на ден. Времетраенето се увеличава постепенно, докато продължителността й достигне до един час. Най-добре е ездата да е без седло, за да има пряк допир между коня и пациента – така се постига по-добър резултат. Когато яздите, движенията на коня подобрява равновесието и затова се препоръчва теренът да не е съвсем равен. Специалистите твърдят, че в 90% от случаите, хората, които яздят редовно, се възстановят напълно.

Методът хипотерапия добива известност в България през 2003 г., а във Варна се пррилага от лятото на 2008 г. В програмата са участвали предимно деца, болни от детска церебрална парализа, аутизъм и синдром на Даун. Лечението се е провеждало сутрин от 8,30 до 10,00 часа сутринта, в присъствието на лекар-специалист и било напълно безплатно. Децата са качвани на кротък и специален за целта кон, като са придържани и е невъзможно да паднат и да се наранят. Записванията са били в училището за деца с нарушено зрение „Иван Шишманов”.

Резултатите били удивителни. При деца, болни от ДЦП, в тежко състояние, които можели само да преглъщат, в края на лятото вече можели да правят движения с крайниците си. Децата с аутизъм започнали да стават по-общителни, а тези със синдрома на Даун се успокоявали и състоянието им било доста по-облекчено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *