Туризъм

Жеравна – съкровищница от миналото

Жеравна е живописно село, разположено в средната част на източна Стара планина. Намира се на около 5 км южно от Котел и около 20 км североизточно от Сливен. Не съм ходил там от юношеството си, сиреч преди повече от 35 г., когато по времето на соца обикаляхме с родителите си из България. Имах откъслечни спомени – възрожденски къщи с турски керемиди, калдъръмени улици, зелени околни хълмове.

Пътят до Жеравна е хубав за нашенските стандарти. Минахме през китни малки селца – Менгишево, Звездица, Величка, Ябланово, Малко село, Тича. Навсякъде обработени и подредени дворове, за жалост предимно с възрастни хора. Само в едно, в Ябланово, видях деца, които играеха футбол.

След близо тричасово шофиране най-после влязохме в Жеравна и сякаш се потопихме във времето на Българското Възраждане. Малки застлани с калдъръм улици, широки колкото да мине една кола, старинни къщи от камък и дърво, чист въздух, тишина, птичи песни, ясно синьо небе и снежнобели облаци. Красота!

Изглед към Жеравна
Изглед към Жеравна

Селото е същинска съкровищница, в която са запазени над 170 характерни къщи, представляващи паметници на културата. Единадесет от тях са със статут на национално значение. Къщите са на възраст 200-300 г., което ще рече, че са по-стари от всички държави в Новия свят.

Според една местна легенда, земите около Жеравна принадлежали на Кера-Тамара, сестрата на цар Иван Шишман. Тя била дадена за съпруга на султан Мурад, за да се запази мира, и така селото се сдобило с множество предимства. Например, през него турчин на кон не е минавал, от уважение е слизал и вървял пеш, било е пощадено по времето на кърджалиите, Априлското въстание и Руско-турската освободителна война, въпреки че и от него са излезли бунтовници и опълченци.

Какво да видим в Жеравна?

Мнозина свързват името на това прекрасно място с Празника на нордната носия, известен по модерному като Фестивала на фолклорната носия. Той се провежда всяка година в края на третата седмица на август. Ако се интересувате от история обаче, хубаво е да си отделите поне два дни и да посетите местни къщи, музеи и забележителности. Аз успях да разгледам родните къщи на известния ни писател Йордан Йовков и на възрожденския обществен деец Сава Филаретов (260 годишна). Интересна е църквата Свети Николай (190 годишна) и картинната галерия „Христо Тодоров“, която всъщност е била старото класното училище, построено 1867 г. Много исках да видя и къщата на Руси чорбаджи (300 годишна), но за жалост беше заторена за реставрация.

Родната къща на Йордан Йовков

Първата забележителност, която посетих в Жеравна беше родната къща на Йордан Йовков. Тя е хубава, скромна, едноетажна с подреден и поддържан двор, насред който е паметникът на писателя, сякаш замислил се за нещо. Щом прекрачим прага на самата къща, като че ли се пренасяме във времето, в което се е родил и отраснал авторът. Ще видите стари издания на книгите му, които между впрачем са преведени на над 20 езика. Двете стаи са много красиви и подредени с мебели, черги и посуда от съответната епоха.

 

 

 

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *