Здраве

Какво става ако сутрин ядете чесън?

Лютивата и силно ароматна скилидка чесън не е твърде привлекателно нещо, с което да започнете деня си. Обаче, ако знаете какви ползи може да извлечете от нея, ще искате да я добавите към вашият сутришен списък. В ежедневието си никога не мислим за чесъна освен като подправка, която подобрява вкуса на храната. Все пак, опитайте се да намерите домашно приготвени лекарства и ще установите, че е главната лечебна съставка в много народни лечения. Нека видим какво става, когато ядете чесън сутрин.

Защо сутрин да ядем чесън?

Яденето на чесън на празен стомах дава възможност на тялото да усвои неговите медицински свойства. Това е така за почти всички билкови лекарства, включително тинктурите, стига да не причиняват раздразнения.

Причината е, че храносмилателните ензими действат по-бавно преди хранене. Това означава, че ако хапнете чесън сутринта преди закуска, той бавно се усвоява, давайки му време да се разгради. По този начин неговите медицински свойства са по-концентрирани и се усвояват от тялото по-ефективно.

Ако вземате лечебно растение, опитайте тази техника, за да подобрите начина на усвояването му.

Можете да започнете деня с чесън, който е едно от най-мощните природни лекарства. Той е много добре познат антибиотик и антиоксидантна подправка и има следните полезни качества, които са много добре научно изследвани.

Укрепва имунната система

Чесънът е пребиотик и подпомага възстановяването на чревната флора. Тъй като 80% от клетките на имунната система се намират в червата, пребиотиците са от голяма помощ за подобряването на имунното здраве. Яденето на пресен чесън рано сутрин увеличава защитната система на организма за предпазването от болести.

Ако по време на студения сезон редовно се разболявате от грип, или без каквато и да е причина, добавете повече чесън към диетата си. Това е отлична предпазна мярка и е най-добрият начин да се подсилите дори да не сте болни.

Чесънът е антибиотик за цялото тяло

Лапите от пресен чесън традиционно се използват за лечение на местни инфекции или за предпазване от инфекции на кожни пункции. Чесънът също е полезен антибиотик за външно приложение. Много е ефективен за предпазване и третиране на бактериални инфекции в ранните стадии. Също така има много случаи за избавяне и от гъбични инфекции.

Предпазва от високо кръвно налягане

Чесънът е широко известна билка против високото кръвно, който разрежда кръвта и понижава натискът върху съдовете. Това се дължи на наличието на алицин – сяро-съдържащо съединение, което му придава терапевтичните ползи. Ако имате високо кръвно, сдъвчете 1-2 скилидки преди хранене. Ако имате киселини в стомаха, които са обичаен страничен ефект от чесъна, съобразете броя на скилидките.

За разлика от другите билки против високо кръвно, чесънът няма да го понижи твърде много, когато достигне определени стойности. Обаче, не трябва да го вземате заедно с лекарствата, тъй като може да засили ефекта им и да намали кръвното до опасно ниско ниво.

Намалява холестерола

Ако хапнете половин скилидка чесън преди обилно хранене, това може да намали абсорбцията на холестерола и синтеза на мастни киселини. Също така спомага за намаляването на серумния холестерол или количеството на холестерол в кръвта.

Чесънът намалява LDL, или тъй наречения лош холестерол, който може да се отложи по стените на артериите, като същевременно повиши добрия холестерол. По този начин се „управляват“ липидите и намалява вероятността за инсулт, особено при хора с нисок риск.

Пречиства тялото

Алицинът притежава отлични антиоксидантни свойства, които премахват свободните радикали, които могат да увредят клетките. Чесънът намалява вредите, причинени от окисляването, като премахва отровите. Това предпазва от хронични заболявания и забавя стареенето на клетките.

Защитава сърцето

Благодарение на свойствата си да разрежда кръвта, да намалява холестерола и да регулира кръвното налягане, чесънът може също да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Предпазва от кръвни съсиреци, подобрява кръвообращението и поддържа всички функции на сърцето. Чесънът е много важен при предпазване от инфаркт.

Чесънът се бори с вирусите и респираторните проблеми

Вирусите са най-често срещаната причина за заболяванията, които разрушават имунната защита. Чесънът притежава отлично антивирусно свойство, което предпазва разпространението на тези патогени. Изпийте сутринта една чаша запарка от чесън, ако сте болни от грип и ще се почувствате по-добре.

Антивирусните свойства на чесъна са най-полезни при справянето с респираторните заболявания. Той може да лекува бронхити, кашлица, настинка и други заболявания на дихателната система. Лечението в началните стадии може да предотврати влошаването на болестта.

Бори се с паразитите

Чесънът традиционно се използва като очистително средство за избавяне от вътрешни паразити, каквито са глистите и амебите. Прилага се при обезпаразитяване на деца и действа най-добре сутрин преди закуска. Паразитите са уязвими на празен стомах, което улеснява лечебните съединения да убият тези нашественици и да ги изхвърлят от организма.

Лекува храносмилателните проблеми

Понеже е пребиотик, чесънът спомага растежа на добрите чревни бактерии и така предпазва от заболявания на храносмилателната система. Ако имате лошо храносмилане, разстройство, синдром на раздразненото черво или гастроезофагеална рефлуксна болест, хапнете скилитка чесън на празен стомах, или половин скилидка, ако ви причинява стомашно раздразнение. Ако имате гадене или стомашни киселини, може да приемате чесъна като запарка (чай), за да облекчите усещането.

Контролира нивото на кръвната захар

Приемът на умерени количества чесън спомага за регулирането на сръвната захар. Подобрява чувствителността съм инсулина и е особено полезен за пациенти с диабет тип 2. Чесънът се изследва като потенциално лечение за диабетната ретинопатия.

За връзка

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *