ЖитиетоТуризъм

Трети март в Исторически парк

Наближава националният ни празник Трети март – освобождението на България от османско владичество. Мнозина ще се присъединят към общоградските шествия, други – както традицията повелява, ще се изкачат на връх Шипка, трети ще си го отпразнуват по своему. Всички ще отдадем почит и ще изкажем благодарността си към нашите освободители – руските войници и офицери и българските опълченци, сражавали се и дали живота си за нашата свобода.

Ако все още не сте решили как да посрещнете най-светлата дата в календара ни, Исторически парк е подготвил празнична програма от събития и дейности, подходящи за хора от всички възрасти. Вие ще видите възстановка на хайдушка клетва, народни песни и танци, изложба на експонати от историческо въоръжение от времето на националните борби за Освобождението ни и Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., звън на мечове и саби и изложба на хищни птици.

Без значение дали обичате историята или искате да отдадете почит към героите извоювали нашата свобода, празничната програмата на Исторически парк ще осигури неповторимо и обогатяващо изживяване за всички.

С опознавателните обиколки с опитни екскурзоводи и занимания с инструктори ще се пренесете в дълбините на времето. Живописната среда на парка и невероятните гледки към просторните езера ще допълнят атмосферата и ще направят посещението ви още по-приятно. Може да се включите в стрелба с исторически лък, конна езда, снимка с хищни птици, разходка с лодка или сечене на монета, която да отнесете у дома като спомен. Тук ще се насладите на вкусна традиционна храна и занаятчийска бира, които се неизменна част празничния ден.

Празнична програма за Трети март:

10:00 Отваряне на комплекса
12:00 Откриване на празничната програма
12:05 Тържествена церемония по издигане на националното знаме на Република България
12:10 Тържествено слово на изпълнителния директор на Исторически парк Ивелин Михайлов
12:15 Панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго
12:25 Начало на историческа възстановка, представена от НД „Традиция“ гр. Велики Преслав
13:05 Изпълнение на народна музика от състав към Народно читалище „Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар
13:15 Изпълнение на народни танци от състав към Народно читалище „Васил Левски“, с. Енево, общ. Нови пазар
13:25 Изложбен щанд с експонати на историческо въоръжение от времето на националните борби за освобождение и Руско-турската освободителна война 1877-1878г., представен от дружина „Хайдути“ гр. Варна и мото клуб МС „Кан Аспарух 681“ гр. Варна.

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *