Туризъм

Няколко дни до „Небесни бойци“

Останаха броени дни до началото на първото за годината събитие в Исторически парк, който е разположен до с. Неофит Рилски, общ. Ветрино. Това е Международното състезание със соколи, наречено „Небесни бойци“, което ще се състои в дните 17ти и 18ти февруари.

Първият състезателен ден ще протече извън парка. Достъпът до мястото на състезанието ще става с предварително закупени билети за високопроходими автомобили JEEP Wrangler Unlimited. Продажбите на билети за джиповете се извършват предварително или на място от касата на Исторически парк. Броят на автомобилите е ограничен, 12 + 3 бр., и те ще бъдат на разположение на паркинга пред самия парк.

През втория ден във Входна крепост на Историческия парк ще се проведат конкурсите за екстериор и красота на хищни птици и обучени ловни кучета. Няма такса за вход на състезанието, но ако искате да се разходите и в самия парк, входните билети са на промоционални цени, а именно:
– възрастни 25 лв.,
– деца, пенсионери и хора с увреждания 12,50 лв.
– семеен (мъж, жена и до 5 деца) 52,50 лв.

За класата на споменатото събитие е показателно, че заради него ще пристигне един специален гост. Това е Ставрос Атанасиу – президентът на Гръцката соколарска асоциация (Association of Hellenic Falconry) и на училището за соколарство в Гърция. Той ще бъде председател на съдийската комисия и ще гарантира за безпристрастното отсъждане на призовите места.

Ставрос Атанасиу е президент на Гръцката соколарска асоциация
Ставрос Атанасиу

Интересът му към света на хищните птици започва още от 14-годишна възраст. До днес през ръцете му са минали над 700 грабливи птици. Някои, за да бъдат обучени, а други, за да бъдат върнати след травми, в естествената им среда. Той получава признание от самия принц на Абу Даби и президента на Международната асоциация за соколарство и опазване на хищните птици (IAF) и го избира за един от 12-те избрани ментори „да разпространим изкуството по целия свят“.

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *