Туризъм

Небесни бойци – международно състезание със соколи

Исторически парк съхранява древната традиция за обучение на хищни птици и поддържа жив духа на старите българи-соколари. На 11 и 12 март 2023 г. той ще бъде домакин на международното състезание със соколи, наречено Небесни бойци. Събитието ще се проведе под покровителството на Българския соколарски съюз (БСС) и Българска школа за старинни воински изкуства – Величие.

соколи и соколари

В сътезанието ще участват птици и треньори не съмо от България, но от Балканите и Близкия изток. Те ще представят за първи път пред българската публиката тяхното завидно спортно майсторство и маневрите им ще бъдат с висока степен на трудност.

сокол

Състезанието със соколи ще протече в няколко етапа и различни дисциплини.

През първия състезателен ден (11.03.2023 г.), гостите на парка ще се насладят и на най-новото и вълнуващо изживяване на обекта „Джип сафари & Соколарско шоу“ /Jeep safari & Falconry show/ – иновативен туристически проект, отговарящ на повишеното търсене в областта на приключенския туризъм и съчетаващ в себе си богатството на една древна културна форма, с модерния свят на сценичните представления, високите скорости и приключенския дух!

Вторият състезателен ден (12.03.2023 г.), ще се проведе във Фестивална зона на Историческия парк. Тогава ще се проведат екстериорни конкурси за хищни птици и соколарско куче, демонстрации на въздушна акробатика и още вълнуващи състезателни дисциплини.

сокол и соколар 2

Първенците в различните дисциплини ще бъдат отличени с парични и предметни награди, осигурени от Историческия парк, който е домакин и организатор на събитието.

Регламентът и Общите условия на състезанието може да прочетете като последвате връзката.

Съдружник на събитието e Българският соколарски съюз. Той си е поставил за цел да възобнови хилядолетната традиция на соколарството и да обедини хората, които искат да станат част от гилдията на соколарите в страната ни.

сокол и соколар

Може да гледате видеото за събитието на следната връзка.

Такса за Фестивална зона:
Възрастни: 12 лв.
Деца пенсионери и хора с увреждания: 6 лв.
Закупилите билети за Исторически парк получават безплатен достъп до Фестивална зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *