Туризъм

Бургасик парк

Бургасик парк – така се нарича тазгодишното, 15то поредно издание на фестивала на пясъчните скулптури, който ни представя героите от Джурасик парк. Беше открит на 1 юли и ще продължи до края на септември. Както си му е обичаят, всички творения са разположени на площ от 5 декара в парка „Езерото“, близо до Конната база, в южния Черноморски град.

Бургасик парк
Бургасик парк

5600 тона пясък със специални примеси са били необходими за извайването на 12те фигури. Те са дело на 14 скулптори от България, повечето от които са родом от Бургас. Посетителите могат да видят почти всички представители от епохата на динозаврите. Освен тях има мамут, гигантска костенурка, саблезъби тигри, крокодили и други интересни праисторически животни. А 13та фигура, която в началото е била само купчина пясък, постепенно се превърна в древен вулкан.

Пасъчни скулптури Бургас 2022
Пасъчни скулптури Бургас 2022

Изложбата е открита за посещение всеки ден от 9 до 21 ч. Обикновеният билет е на цена 4 лв., за деца от 7 до 18 г. и пенсионери струва 2 лв., а деца до 7 г. и хора с увреждания посещават скулптурите безплатно.

Пясъчен Джурасик парк
Пясъчен Джурасик парк

Можем да се гордеем с обстоятелството, че България е една от петнадесетте държави в света, в които се провеждат пясъчни фестивали. Другите са Австралия, Канада, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Нидерландия, Пакистан, Португалия, Русия, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

Бургасик парк

Началото е поставено през 2008 г. и оттогава той се провежда без прекъсване. Обикновено е с международно участие, творците са от цял свят, като в първото му издание участва далечен роднина на Рембранд. В последните години творците са само българи.

Заповядайте да разгледате галерията от снимки:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *