Туризъм

Античен фестивал „Одрюза“

Точно месец остана до началото на Международния античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“. Той ще се проведе в дните 30-31 юли, а мястото е добре известният Исторически парк. Фестивалът е посветен на тракийската цивилизация, достигнала висоти в държавното устройство по времето на Одриското царство. Царството е възникнало около 480 г. пр. н. е. и е присъединено към Римската империя през 46 г. сл. н. е.

Античен фестивал Одрюза
Античен фестивал Одрюза

Фестивалът „Одрюза“ ще бъде изключително интересно събитие. Посетителите ще наблюдават Одриски царски пир „Виното на боговете“, първите по рода си Тракийски войнски игри „Арете“, както и представянията на сдружения за историческа възстановка (реконструкция), свободни възстановчици (реконструктори), майстори- занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина.

Дните на предстоящия античен фестивал ще бъдат наситени с битки и ритуали, а след залез слънце – песни, танци и вино.

Траките

– най-знатните копиеборци, конелюбивите гети, щитоносни предани мъже от елинските крайморски градове, воини с железни сърца от Великия Рим и храбри скитски мъже. Те ще бъдат сред избраните, които царят ще приеме в Одрюза. Градът на божествени храмове, владетелски дворци, гробници и статуи на древни герои, изваяни от бронз и мрамор, въздигнати от камък и дърво, украсени с мед и позлата.

В мъжката зала на славата, любимците на боговете ще станат негови сътрапезници, ще пируват с чашите на посветените, опивайки се с божествената „зейла“ – напитката на Дионисос. Ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.

В деня на битките, когато гръмнат бурите на Арес, вождовете и мъжете ще извоюват славни победи. Ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.

Заповядайте на Първия международен античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“. Дати: 30.07 – 31.07.2022г. в Историческия парк до с. Неофит Рилски, обл. Варна.

Програма на античния фестивал Одрюза

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *