Туризъм

Пазители на православието – конкурс за историческа живопис

Пазители на православието е третият пореден конкурс за най-добра историческа картина, организиран от Историческия парк. В него може да вземат участие художници от България и чужбина, които трябва да се регистрират ето тук.

1 място Боян Янев - Българската азбука
1 място Боян Янев – Българската азбука

Две са главните цели пред конкурса. Едната е да се повиши интереса към православното християнство, а другата е чрез него да се открият, поощрят и подпомогнат даровитите художници по пътя на творческото им развитие.

2 място Божидар Чантарски - Климент Охридски беседва със свои ученици
2 място Божидар Чантарски – Климент Охридски беседва със свои ученици

Всеки художник може да участва само с една творба. Тя трябва да бъде озаглавена, подписана и рамкирана, а към нея да се приложи кратко описание на сюжета. Ограничения в големината на картината няма, но е препоръчително минималният размер на платното да бъде 70х100 см. Торбата да бъде нарисувана с една от следните техники: маслени бои, акрил, акварел или графика (рисунка с въглен или молив). Творения с някои от компютърните графични програми не се приемат.

3 място Кирилл Ведерников - Кирилл и Мефодий
3 място Кирилл Ведерников – Кирилл и Мефодий

До 01.04.2022 г. художниците трябва да изпратят снимки на картините си с резолюция 300 dpi на електронната поща: event@ipark.bg Журито ще разгледа картините и избраните творби и автори ще бъдат допуснати до участие в конкурса.

Класиралите се картини следва да пристигнат в оригинал в Историческия парк до 20ти април 2022 г. Те ще бъдат оценени от професионално жури, от посетителите на парка, а също и чрез онлайн гласуване в сайта https://ipark.bg/ от 10:00 часа на 1ви май до 20:00 ч. 30ти май 2022 г. Резултатите ще бъдат оповестени на 31 май 2022 г.

Победителите в изложбата Пазители на православието

ще получат грамоти и парични награди. Те са:
– за 1 място 10 000 лв;
– за 2 място 3 000 лв;
– за 3 място 2 000 лв.

Картините спечелили 1-во, 2-ро и 3-то място стават собственост на Историческия парк, а останалите ще бъдат върнати на собствениците им.

С пълния регламент на конкурса можете да се запознаете на следната връзка.

При възникнали въпроси от страна на бъдещи участници и посетители организаторите ще отговорят изчерпателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *