ЖитиетоТуризъм

Паметникът на Капитан Петко в село, кръстено на войводата

В първите слънчеви дни на септември заедно с моя приятел Ники Манчев посетихме паметника на Капитан Петко в едноименното село, община Венец. Той го почисти от „птичите отметки“, а аз се заех да обновя надписа на мраморната плоча. Около паметника беше чисто – похвално за местните хора. Някои от тях дойдоха да видят какво правим, поразприказвахме се и ни казаха, че от години никой не е идвал. Общо взето паметникът изглежда добре, но мозайката на постамента е напукана и се нуждае от освежаване. Нищо, че имаме министерсто на културата и тракийско дружество във всеки град.

Седящият паметник на Капитана
Седящият паметник на Капитана

Интересното е, че това е единственият паметник на прославения ни революционер, който го изобразява седнал. Научих за него през 2014 г., когато във Варна чествахме 170 г. от рождението му. Имаше богата програма в общината, а специален гост беше г-жа Пенка Чакалова – Генева, правнучка на Митрю Каракирков – брат на войводата.

Почистване на паметника
Почистване на паметника

В своята книга „Паметниците на Капитан Петко войвода“ тя много увлекателно ни разказва за историята на селото и за паметника на войводата. То се намира в община Венец, на около 30 км северно от Шумен. Създадено е преди 220 г. от двама турци. Първото му име е Тербикьой – идва или от думата тербийе, което на български ще рече „възпитание“, или от тербъйък – млад, юнак.

Подновяване на надписа
Подновяване на надписа
През 1934 г. в селото се заселват 30 български семейства от Добруджа

По-късно се откриват две училища – за турчета и българчета. През 2014 г. в селото имало 595 семейства, определящи се като турци.

След добре свършената работа
След добре свършената работа

От 1934 г. се нарича Капитан Петко, като версиите за наименованието му са две. Първата е, че след Освобождението в него са живеели двама турци, които били четници на войводата. На съселяните си разказвали за неговите добродетели – сила, ум и за борбата му всички народи да живеят свободни. Така цялото село заобичало войводата.

Втората отново е свързана с двамата му бивши четници. Като разбрали, че войводата е преследван във Варна от Стамболовото правителство, те му предложили да го скрият в тяхното село и той се съгласил. Понеже било турско, правителството не се сетило да го потърси там. При напускането му, войводата благодарил на селяните за тяхното гостоприемство и казал, че го чувства като свое. Затова, при преименуването му през 1934 г., било наречено на Капитен Петко.

Паметникът на войводата е твърде внушителен

Висок е 290 см, а в основата си е с размери 140 на 160 см. Изработен е изцяло от бронз. Постаментът е висок 90 см, а основата е 300 на 460 см.

Историята за построяването на паметника също е много интересна. Идеята се зародила по време на излъчването на сериала „Капитан Петко войвода“. Окончателното решение е взето на сесия на община Венец през 1981 г. след гостуването в селото на творческия колектив на филма, в т.ч. актьора Васил Михайлов, режисьора Неделчо Чернев и оператора Димо Коларов.

Паметникът на войводата е готов през 1988 г. Изработен е от 3,5 тона бронз и е струвал тогавашните 25 хил. лв. Стоварен е с кран вдясно от площада на селото поради недостиг на средства за цялостното изпълнение на проекта за реконструкция на площада. Чак през 1993 г. Тракийското дружество в Шумен отново подема въпроса във връзка със 150 годишнината от рождението на Капитана. Така проектът за реконструкцията на площада е отменен. Благодарение на доброволния труд на селяните площадът е подравнен и облагороден, а паметникът е изправен на постамента пред местното народно читалище.

На 15ти декември 1994 г. паметникът на Капитан Петко войвода е открит по случай 150 г. от рождението му. На мраморната плоча в основата му освен името, годината на раждането и кончината на войводата, са изобразени нож и пистолет. Това е единственият „седящ“ паметник на бележития ни революционер.

При написването на материала е използвана статия от книгата „Паметниците на Капитан Петко войвода“ от Пенка Чакалова – Генева. Черно-белите снимки също са от там.

Посетете фейсбук групата, посветена на Капитан Петко войвода.

One thought on “Паметникът на Капитан Петко в село, кръстено на войводата

  • casino x official website

    А Капитанът много е видял и много е преживял. Неговата родственица държи да се знае и помни, че е участвал във всички етапи на борбата за Освобождение – хайдутството, четничеството и Руско-турската освободителна война. Първият път, когато го произвеждат“ за капитан е след участието на водената от него българска Гарибалдиева“ чета във въстанието на остров Крит. Едва 22-годишен, но близък приятел на Гарибалди и негов ученик за методите на революционната борба със своята чета Петко е победител в 21 сражения, от които 5 особено кръвопролитни. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г., на хълма Джаниколо в Рим е открит негов паметник, направен от проф. Валентин Старчев, редом с този на Джузепе Гарибалди.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *