Туризъм

Международен фестивал на традиционната храна

В дните 27-29ти август Исторически парк ще бъде домакин на Международния фестивал на традиционната храна.

Международен фестивал на традиционната храна
Международен фестивал на традиционната храна

Посетителите ще вкусят черноморска кухня от село Българево, ястия от Северозападна България и Трънското ждрело. Те ще се запознаят с ядливите горски гъби в нашата страна, ще хапнат гозби, приготвени с тях и още много други. От Родопите ще опитат синдирмьо и патетник и ще пийнат матан. Майстор от родопското село Бориково ще покаже как се бие масло и се пълни тулум за приготвянето на прословутото тулумено сирене по рецепта отпреди половин хилядолетие.

За най-малките гости ще има палачинки от лимец, обилно намазани с естествени сладка, маджун и много мед.

Гости на събитието ще бъдат арменски и турски майстори готвачи. От Националната академия „Кулинарен историк“ и Музея на хляба и традиционните храни ще ни запознаят с кулинарните традиции от древността. Предвидени са и много други изненади.

Ето каква ще бъде програмата в трите фестивални дни.

В петък, 27и август,

през целия ден ще има пазар на фермерски продукти. Ще бъдат представени млечни изделия, производители ще изложат тахани от различни видове ядки. Посолството на Индонезия ще изложи щанд с кулинарни изкушения и сувенири. Ще има вкуснотии от Музея на хляба и традиционните храни, естествени продукти от зеленчуковите градини на Исторически парк и още много други.

Майстор от родопското село Бориково ще приготви бито сирене и родопска брънза, а друг от село Крепост ще ни запознае с технологията на приготвяне на кремообразното сирене от овче мляко, наречено кротмач.

Посетителите ще хапнат ястия от родопската кухня – синдирмьо и агне под черупня; палачинки от лимец със сладка без рафинирана захар и над 10 вида мед.

Състав за народно творчество при НЧ „Искра-1905” от с. Николаевка, общ.Суворово ще изпълни народни песни и ще представи домашно приготвена от тях ястия.

Щандът с арменската кухня ще предложи шиш в лаваш и медена торта, а турски майстор – 8 вида дундурма, 4 вида баклави и кюнефе.

Вечерта пред Тракийския дворец, посетителите ще наблюдават демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк. Ще има музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

В събота, 28и август,

програмата на фестивала на традиционната храна ще бъде по-богата. Освен всичко описано за предходния ден, наш гост ще бъде групата за народно творчество от село Чилнов, община Две могили. Те ще изпълнят народни песни, ще нагостят посетителите с традиционните си домашно приготвени ястия и ще покажат тъкани, ковьори и възглавници с характерна за района украска.

Посолството на Индонезия ще представи индонезийски танци от танцова група „Очарователните рози на Архипелага”, ще изложат щандове с ястия и сувенири.

От Музея на хляба и традиционните храни гр. Копривщица ще приготвят ястия от неолитната епоха в автентично възстановени съдове от разкопките край Оходен. Те ще ни върнат в древността с възстановка на автентични облекла и оръдия на труда – хромели за мелене и глинени съдове.

Майстори от с. Българево, община Шабла ще приготвят традиционните рибена чорба и черноморски миди с ориз и девисил.

Фестивалният ден ще завърши пред Тракийския дворец. Посетителите ще наблюдават демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

Програмата на последния фестивален ден,

неделя, 29ти август, ще бъде много сходна с предишните два. Отново ще бъдат изложени млечни продукти от различни ферми, тахани от разнообразни ядки и семена, индонезийски сувенири и вкуснотии и т.н.

От Музея на хляба и традиционните храни ще приготвят храна от неолитната епоха в автентично възстановени съдове. Освен това ще ни върнат в древността с възстановка на облекла и оръдия на труда от тази епоха.

Как се прави бито сирене и родопска брънза ще ни покаже майстор от село Бориково, а от село Крепост ще ни запознаят с технологията на приготвяне на кремообразното сирене кротмач.

Щандът с Арменската кухня ще предложи шиш в лаваш и медена торта, а турски майстор – 8 вида дундурма, 4 вида баклави и кюнефе.

Ще има дегустация на акациев мед, добит в различни райони на страната. Ще хапнем палачинки от лимецово брашно, намазани с естествени сладка без захар, много видове мед, пресни плодове и ядки.

За най-малките посетители ще има детска работилничка и щанд с дърворезба на майстор Кирил Кирев от село Крепост, Хасковско, както и работилничка „Засади сам градинка в чашка“ от сдружение „Няма невъзможни неща”.

Затова, ако все още не сте разгледали парка, може да съчетаете посещението с присъствието ви на гореспоменатото събитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *