ЖитиетоТуризъм

Родолюбие – ансамбълът на бесарабските българи

Родолюбие – така се нарича единственият професионален ансамбъл за българско народно творчество в чужбина. Основан е през 1986 г. в град Тараклия, Молдова, и е съставен от басарабски българи. Съставът разкрива красотата на песните, музиката и танците не само на на българите в Бесарабия, но и на старата родина.

На 3ти август, вторник, ансамбълът ще гостува на Исторически парк. Концертът ще започне от 19:00 ч. и ще се състои пред Тракийския дворец. Затова, ако обичате народните песни и танци и сте решили да посетили парка, заповядайте следобед в уречения ден, за да се насладите на творчеството на сънародниците ни от Бесарабия от ансамбъл „Родолюбие“.

Представям ви накратко неговата история

През 1986 г. Министерството на културата на Молдова (тогава се нарича Молдавия и е в състава на СССР) издава заповед за създаване на български ансамбъл за народни песни и танци и подготовка на първата му концертна програма. Заместник министърът на културата поканил в кабинета си двамата ръководителя и им дал отговорно задание, а те с плам в сърцата си се захванали за делото.

Единият бил Степан (Стефан) Стоянов, българин по народност и родолюбец по природа, без когото насамбълът „Родолюбие“ едва ли би просъществувал. Другият, Юрий Горшков – хореограф и педагог, отговарящ за надарените танцьори. На Стоянов и Горшков осигурили транспорт и те се отправили към селата в Буджак, за да търсят даровити младежи.

В българската традиция народният танц винаги е три в едно, съпроводен е с пеене и свирене нанародни инструменти. Отначало успели да съберат певци, а по-късно създали танцова група от най-добрите възпитаници на хореографското училище. Скоро съставът е допълнен от необичайният кларнетист Петър Унгуряну, превъзходно владеещ и много български инструменти. Петър бил назначен за диригент на оркестъра и той довел музиканти, които познавали стиловете и направленията на българската народна музика.

Властите на Тараклия предоставили на ансамбъла Дома на културата на местния винзавод, за да има къде да репетират. Помогнали да оборудват балетна зала с прилична сцена. Залата на Молдовската държавна филхармония не могъл да побере всички желаещи да присъстват на първия концерт на „Родолюбие“. Но тези, които имаха щастието – ръководители на имените творчески колективи, служители в Министерството на културата, представители на българската общност и др., говорили с възторг и възхещение за концерта. Концертът изключително много се харесал на посланика на България в СССР Николай Мантов, който високо оценил програмата и уменията на новородения български ансамбъл, единствен тогава извън пределите на историческата родина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *