Туризъм

Българската азбука – втора международна изложба

Драги посетители на сайта,

Ако вие, ваши роднини, приятели, колеги имате художествена дарба, то бих искал да насоча вниманието ви към писанията по-долу. За втора поредна година Историческия парк организира международен конкурс за историческа живопис, този път наричен Българската азбука.

Прием при цар Симеон Велики, Мирослав Йотов
Прием при цар Симеон Велики, Мирослав Йотов – част от картината

Художници от България и другите славянски страни ще представят чрез творбите си значението на българската писменост за целия славянски свят. Темата е твърде обширна и творбите могат да обхванат времето от създаването на българската азбука (855 – 862 г.) до края на XV-ти век. Това са делото на Светите братя Методий и Кирил, техните ученици, Златният век на българската книжнина, книжовните школи в Преслав, Търново и Охрид, както и разпространяването на писмеността ни по света.

Танцът на Волга и Дунав, Анастасия Шамова, Русия
Танцът на Волга и Дунав, Анастасия Шамова, Русия – част от картината

Художниците могат да участват с картини, нарисувани с маслени бои на платно, акрил, акварел или графика, като най-малкият размер да бъде 70х100 см. Трябва да са сътворени за конкурса, като преди това да не са участвали в други изложби. Картините трябва да са рамкирани и подписани. Заглавието и кратко описание трябва да бъдат напечатани на картон или друг твърд материал.

Червен празнува, Валери Лазаров
Червен празнува, Валери Лазаров – част от картината

Творбите трябва да пристигнат в парка до 20ти април 2021 г. Добре е да ги застраховате. Организаторите препоръчват да се свържете с тях, за да очакват и да следят за своевременната им дотавка. Те ще бъдат изложени от 1 до 31 май 2021 г. в галерията на парка, а резултатите ще бъдат оповестени на 24ти май 2021 г.

За победителите ще има парични награди: за първо място 10 000 лв., за второ 3 000 лв., а за трето 2000 лв.

Картините-победителки остават собственост на Историческия парк. Останали ще бъдат върнати на художниците или закупени от посетители, като цените им ще са договорени между творците и купувачите.

Оценките на картините ще се образуват от посетители на сайта, посетители на място в парка и жури от професионалисти. Сиреч: 50 на 50 от посетители и жури.

Повече за предстоящата изложба може да прочетете на тази връзка.

Тук се запознайте се с регламента.

И така – рисувайте и бъдете здрави!
Успешно представяне и спорна година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *