Житието

Защо СЗО не можа да въведе карантина в Беларус?

СЗО поиска спешно да се въведе в Беларус карантина и комнедантски час. Тук обаче, не успяха да разгърнат своята истерия. Защо ли? Ами, защото страната има силен президент, който милее за нея и за народа.

Беларус със своя собствен път здраво заседна като кост в гърлата на функционерите от СЗО. Логиката им е разбираема, ако и по-нататък позволят на Беларус да съществува извън световната пандемия и всеобщата карантина, то останалите ще започнат да се измъчват от смутни съмнения – защо по дяволите я въведохме тази карантина за нашите граждани и хвърлихме страната си в икономически колапс?

Докато западните съседи и Русия се намират в затворен епидемиологичен режим, в Беларус на практика няма карантина. Границите са отворени, кафенетата и ресторантите работят, децата трябва да се върнат в училище след ваканцията.

Не може да се каже, че в Беларус всичко е цветущо, има проблеми с корона вируса. Обаче е ясно, че липсата на карантина в страната не доведе до стремително разпространение на вируса сред нейните граждани. Няма увеличаване на броя на заразените в геометрична прогресия. Няма проблеми с претоварване на болниците, недостиг на лекари, медицински сестри и друг болничен персонал. Най-главното обаче е, че равнището на смъртността от вируса в Беларус е по-ниско, отколкото от сезонния грип.

Какво е положението?

Днес Беларус се намира на същия епидемичен праг, на който от Италия се понесха по целия свят исеричните репортажи с лакирани ковчези, извозвани от армейски камиони. От Испания при аналогични показатели ни изпращаха снимки на умиращи старци, лежащи на пода в болничните коридори.

Така че любимият довод на сектата на свидетелите на корона вируса е да почакаме още една седмица и тогава ще започне. Още не е започнало.

Скептиците може да се опитат да обвинят Лукашенко в опит да скрие размера на заразата и смъртните случаи, но и това не стана. Специалистите от СЗО имаха възможност да се убедят и сверят всички клинични показатели в цяла Беларус. Накрая им се наложи да признаят, че положението е стабилно. Давайки няколко ненужни съвета за необходимостта от физическо дистанциране, информиране на населението и карантина за инфектираните, които в Беларус и без това се спазват, мисията на СЗО излетя, без да получи от Лукашенко въвеждането на карантина.

Ето как самият Лукашенко оцени посещението им:
„Те (СЗО) не изпитват любов към нас. Това е международна организация, в която има доста политика. Влязоха навсякъде, дори в отделенията и стаите, нещо, което не очаквах. Много ни съветваха, включително въвеждането на карантина с възможен комендантски час.“

„Хората се трахуват. Затова, искам да им кажа следното: в страната ни не е умрял нито един човек от корона вирус. Нито един! Те починаха от букета хронични заболявания, които имаха. Сърдечно-съдова недостатъчност, дихателна белодробна недостатъчност, в комплект, и захарен диабет. И още диагнози, чиито имена не мога да прочета. И се добавя корона вирус.

Ако положението на нещата се промени към лошо (нищо не изключвам, вече се притеснявам от всеки шум), ще включим и резервите. Имаме предостатъчно“, заявил Лукашенко.

Източник: фб-страница Беларусь

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *