Житието

Как в Беларус борят корона вируса

През този месец и половина се наслушахме и нагледахме на многобройните манипулации в „свободните“ медии за последната корона психоза. За мерките, взети от различните правителства за борбата с нея. Тук-там се прокрадна Швеция, че в страната действат само препоръки и никкави забрани, задължения и извънредни положения. За Беларус обаче, не стана и дума.

Беларус срещу корона истерията

Александър Лукашенко, президентът на бившата съветска република, обявен и за диктатор, се противопоставя на карантината с трудови съботници. Беларусите не носят маски, ходят на църква и футболни мачове. Ето как живеят хората без всеобща карантина.

Лукашенко въобще не е променил мнението си за „коронопсихозата“ и не вижда смисъл в карантината. От 29ти април децата вече са на училище след пролетната ваканция и няма никакво онлайн обучение. Беларус не е затворила границите си и не е наложила никакви препятствия.

На Великден всички храмове в страната са били отворени и самият Лукашенко е присъствал на службата без маска.

Миналите почивни дни в цялата страна се състоя „празникът на безвъзмездния труд“, посветен на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война. Президентът засадил дървета в националния парк „Припятский“ в района, пострадал от чернобилската авария през 1986 г.

Същевременно, в Минск се подготвят за празничния парад на 9ти май.

„Беларус е готова да проучи предложенията на СЗО, да ги обмисли, но ще действа според създалото се положение. Не трябва да действаме стихийно и „дайте да направим това за всеки случай, по-лошо няма да стане“. По-лошо няма да стане, но ако в болниците държим здрави хора, то може и легла да не ни достигнат. Ако всичко продължава да е така, както е сега, ще се справим“, заявил Лукашенко.

При това, статистиката по корона вируса въобще не може да се нарече ужасна, тя е средноевропейска. Регистрираните с положителен на инфекцията тест до 27ми април са около 11 300 души, а споминалите се са 75 – сиреч, 0,66% смъртност.

А, вие, поддържате ли такова решение на беларуското правителство, или го считате за лекомислено? Мислите ли, че Беларус е опасност за съседите си?

Източник: фб-страницата Запорожие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *