Туризъм

Етъра през погледа на една японка

Етъра е поредната спирка от гостуването на Хироко Суда, която ни посети в началото на септември миналата година. Ето как видя този наш забележителен туристически обект:

Етъра представлява български музей за народно творчесто и занаяти под открито небе. Ако пътувате из централна България, непременно трябва да го посетите. Това е рядък европейски музей, в който основата е водната енергия. Там управлението на различни машини се извършва с помощта на водата, ще видите голямо разнообразие от експонати, каквито са красивите традиционни къщи, старинните занаяти и магазините за продажба на народни изделия. Музеят се намира навътре в планината, сред природата, далеч от градския център, вероятно да останете с усещането за неговата неповторимост.

Етъра - входната врата
Етъра – входната врата

Етъра се намира на около 40 км северно от Казанлък – градът, където се провежда Фестивала на розата, и на около 10 км южно от Габрово. Музеят е открит и може да се назове специален тематичен парк. То е заобиколен от гъста гора и със своите 50 експоната на площ от 8 хектара разказва за начина на живот и показва архитектурата в България от края на 18-ти и началото на 19-ти век. От мига на откриването си през 1964 г. до наши дни той е посрещнал много туристи.

Старинна къща
Старинна къща
Силата на водата

В Етъра основната тема е водата. Много работилници и инструменти използват водната сила на близката река, която минава през целия музей. Машините, инструментите и становете са доста и наброяват над 10 различни вида. Тук водната енергия се използва ежедневно досега.

Пералнята
Пералнята

Навярно най-интересното приложение на водната сила е „пералнята“ на снимката. Енергията на водата на близката река Сивек се използва по елементарен начин, като се създава мощен водовъртеж. Така се премахват упоритите замърсявания и ние виждаме мъдростта на предци в действие.

Дървообработващ струг
Дървообработващ струг

В музея може да се види дървообработващ струг, задвижван е от водна сила, който се върти много бързо и това е доста впечатляващо. Парчето дърво се закрепва към дървообработващия струг по същия начин, както е при електрическия. Изумителното е, че във времена, когато е нямало електричество, водата е била използвана по този начин.

Всъщност, в музеят като цяло не се използва водната ергията, но така се правят различни демонстрации и работата на майсторите изненадва туристите. Така е при обработката на кожите, тъкането на вълната, изработката на звънци и хлопки за кравите и дърворезбата.

Гайтанджийница
Гайтанджийница

В тази къща (гайтанджийница) се правят гайтани и са подредени автоматичните макари. Всичко в нея се задвижва от енергията на водата и въпреки, че е няма хора, нишките постоянно се намотават. Само допреди 100 г. за всичко са използвали водата с такава цел.

Възрожденски сгради
Църквата Свето Богоявление
Църквата Свето Богоявление

В Етъра има много красиви сгради, на които да се любувате. Особено красивите традиционни къщи. Някои от тях са построени на това място, но много други са специално пренесени тук от близките околности.

Щом влезете в музея, ще видите тази сграда. Това е църквата „Свето Богоявление“ (на снимката). Тази невероятна постройка на църквата е била възстановена в с. Радовци, до Дряново, през 1868 г. Стилът е балкански, има с прилежащо училище. Вътрешността й се използва като галерия.

Къщата на Петър Сака
Къщата на Петър Сака

Една от забалежителните къщи е тази на Петър Сака. Построена е през 1850 г. в Габрово, наречен още градът на Българското Възраждане. Къщата има невероятен „надвиснал“ втори етаж и великолепно украсени прозорци.

Възрожденска къща
Възрожденска къща

Чудните традиционни къщи са наредени от двете страни на улицата. При повечето от тях на първия си етаж имат работилница или магазин за сувенири. Може да си направите една незабравима разходка и да разглеждате от къща в къща.

Задължително трябва да вкусите българските сладкиши
Сладки изделия
Сладки изделия

В един от магазините ще намерите да се продават разнообразни местни сладкиши. Богат е изборът на малки бонбони, сладка, вид бисквити, сладкиши и други, които не знам как да нарека. Не са скъпи и е добре да си купите по малко от различните видове и да ги опитате.

Тъкани изделия
Тъкани изделия

Говори се, че производството на козя вълна е неразделна част от живота в района. Направите ли си една разходка по улицата, ще видите тъкачен стан, който оплита козята вълна. Основните изделия са килими, чували и кесии за зърно, също така ремъци и колани за конете. Днес този вид тъкане не е модно, но тъканите от естествена козя вълна в кафяво, черно, бежово и сиво са топли и предизвикват тъга по отминалите времена.

Препоръчвам ви да обядвате в ресторантите вид „Механа”
Айрян
Айрян

Щом разгледате музея, може да обядвате в ресторанта „Механа“. Откритата тераса и обстановката от народното възраждане са много приятни и може да се насладите на неповторимите български блюда и напитки.

На снимката виждате питието „айрян“, което се прави от кисело мляко, разредено с вода, обичайна напитка в страната. Стане ли дума за млечнокиселите напитки, лесно си представяме сладките, но в България към тях не добавят захар. Айрянът е много лесна българска напитка.

Пилешка супа
Пилешка супа

Едно българско обичайно блюдо е „Пилешка супа“. Това е лека супа от пилешко месо и пилешки бульон, много вкусна за нас японците. С удоволствие си хапнах от нея, тя е доста по-вкусна от тези, които съм яла на другие места. Ако добавите и хляб, ще се получи чуден обяд.

Къде се намира открития музей Етъра?

Адрес: Архитектурен етнографски комплекс „Етъра“, Габрово 5309, Етъра, България
Местоположение: 55 минути с автомобил от Казанлък, 15 минути от Габрово с автобус.
Работно време: Май-септември 9:00 – 18:00 ч., октомври-април 9:00 – 16:30 ч. Целогодишно отворен.
Телефон: +359 66 801 830
Цени: възрастни 5 лв. (310 йени), ученици 2 лв. (124 йени), деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно.

С подкрепата на Исторически парк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *