Туризъм

Паркове, резервати и музеи

Българските паркове, резервати и музеи са поредните доводи защо чужденците трябва да посетят нашата страна. Тук представяме виждането на поканената от Исторически парк индийска блогърка, която остана силно впечатлена от нашето гостоприемство, любезно отношение и красоти на природата ни.

Националните природни паркове и резервати

Освен история и култура, в България има и богато природното наследство. То ще ви спре дъха с невероятните пейзажи на планините, реките, долините, горите, ледниковите езера и плажовете. В страната има над 50 национални парка, природни резервата, а резерватът „Сребърна“ и НП „Пирин“ са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Отделих един ден за разходка в НП Рила, за да видя Седемте рилски езера и онемях от чудни пейзаж.

Национален парк Рила
Национален парк Рила
Неповторимите музеи на открито

Българските музеи на открито представят старите обичаи, занаятите и майсторската изработка на хората от миналото, които са живи и днес. Не подминавайте Етъра, намиращ се до Габрово. В него има над 50 магазина, предлагащи различни изделия, чрез които ще видите старите традиции. Не пропускайте да разгледате възрожденски къщи, като една от най-старите е оцветена в различни нюанси на прасковеното и синьото и има 21 прозореца.

Етнографски комплекс Етъра
Етнографски комплекс Етъра

В музея Етъра сред всичките занаятчии ще видите хлебари, дърворезбари, килимари, обущари, грънчари, даже златари. Друго интересно нещо е една воденица от 18-ти век и поток, преминаващ през целия музей. Тук може да си купите сувенири, да опитате местната кухня, да видите различни занаяти – накратко казано, да разгледате набързо цялата страна.

Българска керамика
Българска керамика
Рози, вино, и ракия
Лозя
Лозя

В България уханието на рози е навсякъде, тъй като в страната се произвежда над половината от розовото масло в света. За съжаление не успях да посетя розовата долина, понеже сезонът беше отминал. През лятото обаче, цветовете на розите придават допълнителна красота, свежест и благоухание на чудната долина. Сувенирите се състоят от рози, кремове, парфюми, сапуни и други неща, съдържащи розово масло.

В никакъв случай не трябва да отминавате българското вино. Явява се своеобразен сувенир и е неделима част от страната още от епохата на древните траките. Всеки район произвежда вино, бил той Черноморският, Дунавската равнина или Тракийската низина. Тук има невероятни лозя и винарни, където може да опитате от местните вина.

Друго чудно питие е ракията. Вярно е, че всяко вино си има свой неподражаем вкус, но за нея казват, че е сърцето на България и всяко семейство си има свой начин за приготвянето й. Тя е доста силна и наподобява уискито и брендито. Прави се от ферментирали плодове – кайсии, сливи, праскови круши, грозде и други, и съдържа около 50% алкохол.

Сапуни с розово масло
Сапуни с розово масло

В заключение ще споделя, че с радост бих посетила отново тази чудна страна. Този път за жалост видях съвсем малко от нея. Тя е красива и богата на култура, история и природа. Ако някой ви попита защо трябва да посети България, вече имате достатъчно доводи да му обясните защо трябва да прекара почивката си тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *