Туризъм

Замъци, крепости, манастири и ЮНЕСКО

Тази статия е продължение на осемте причини защо България трябва да се посети. Запознайте се със следващите доводи на Лакшми Шарат, гост на Исторически парк в края на септември.

Обектите на ЮНЕСКО

Девет са обектите от Световното наследство на ЮНЕСКО. Седем от тях са исторически, а другите два са природни. Съумях да разгледам едва три от тях, но разнообразието и тяхната културната стойност ме оставиха без думи. В България ще видите църкви, манастири, гробници, скални изображения, природни паркове и антични крайбрежни градове – всичко това е част от списъка на ЮНЕСКО.

Мадарският конник
Мадарският конник

Посетих античния град Несебър на брега на Черно море, средновековния Рилски манастир, където още живеят монаси, и Мадарския конник – скален барелеф още от времето на Първото Българско царство. Другите забележителности от списъка на ЮНЕСКО са националният парк „Пирин“, резерватът „Сребърна“, Казанлъшката и Свещарската тракийски гробници, Боянската църква и Ивановските скалнии църкви. Обектите от световното наследство на ЮНЕСКО са поредната причина да посетите България.

Несебър, църквата Христос Пантократор
Несебър, църквата Христос Пантократор
Манастирите в България

Манастирите, катедралите и църквите са поредните истинските символи на България. Едни от най-старите са на възраст 700-1000 г. и всички са православни. Представляват величествени, духовни и пъстроцветни здания, изрисувани с прекрасни стенописи. Тук има над 100 манастира и в тях се усеща безвремието.

Рилски манастир
Рилски манастир

Разгледах чудния Рилски манастир, намиращ се близо до София. той е построен през 10ти век. Също е включен в списъка на ЮНЕСКО и е най-големият в страната. В манастира още живеят 50 монаси и е посветен натаченият тук Св. Иван Рилски. Посетих и няколко църкви, царствения град Велико Търново, близкото село Арбанаси, а красивият Преображенският манастир, разположен в клисурата на река Янтра, направо ме изуми.

Преображенски манастир
Преображенски манастир

Аладжа манастир е поредният ми любим обект. Той е разположен в пещера на малък хълм до град Варна. Някои от манастирите са изсечени в пещерите, други са величествени крепости и убежища. Разположени са или на хълмовете, или в клисури и гори. Манастирите пазят много средновековни икони и съкровища, изрисувани със стенописи и картини. Много от тях се намират на изумителни места, които се струва да се видят.

Аладжа манастир
Аладжа манастир
Древни замъци и крепости

В България има забележителни замъци на върховете на хълмовете и всеки един е внушителен и с богата история. Не успях да посетя няколко от тях, но специално отделих един ден, за да разгледам крепостта Царевец. Тя е разположена във Велико Търново, историческия град и столица на средновековната Втора Българска държава в периода 12-14ти век. Известен е като Градът на царете.

Велико Търново
Велико Търново

Замъкът Царевец доста обширен и е разположен на един хълм. В него се помещават дворците с тронтата зала и църквите. Възстановяването му е отнело 50 г. и е започнало през 1930 г. Вярва, че българите доброволно са участвали в нея, градейки камък по камък. Препоръчвам да прекарате поне един ден в този чуден град по време на пътуването си през България.

Градовете на брега на Черно море
Несебър, крайбрежието
Несебър, крайбрежието

Оставете френската ривиера, също и италианската. Това е българската ривиера. Има много плажни курорти, пристанища и крайбрежни градове по цялата брегова линия, чиято дължина е378 км. На нея се намират и по-големи градове Варна и Бургас. Цялото крайбрежие е пълно с туристи. За Варна казват, че е Черноморската столица на България и има доста места, които си заслужава да се посетят. Курортите Златни пясъци и Слънчев бряг са извън Варна и Бургас. Древният град Несебър, пропит с история на 3000 години, влиза в списъка на ЮНЕСКО, заедно със стария град. За почитателите на плажовете ривиерата е поредната чудна причина да посетят България.

Несебър, вятърната мелница
Несебър, вятърната мелница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *