Туризъм

Исторически парк край Варна

Историческият парк в България е най-големият в света

От днес искам да започна представянето на един исторически парк. По своята същност той представлява неповторим туристически обект, тъй като е най-големият не само в Европа, но и в целия свят. В него са представени няколко исторически епохи.

Исторически парк край Варна

Историческият парк се намира в с. Неофит Рилски, община Ветрино, на около 35 км западно от Варна. Това е нов, интересен и завладяващ културно-исторически обект, изграден на площ от 130 дка. Една от целите на създаването му е да представи на чуждестранните и на българските туристи богатата култура и история на България. Другата е да бъде своеобразно обединение на българите, живеещи извън пределите на страната ни.

Паркът е проект, представящ неповторими културно-исторически ценности от световна величина. Замислен е като мащабен комплекс, който предлага на своите посетители вълнуващо пътешествие в миналото. Обхванати са няколко хиляди години преди новата ера до Средновековието. Тук влизат епохите на неолита, халколита, траките, Древния Рим, българите и славяните, Първото и Второто българско царство.

В Историческия парк ще бъдат представени по достъпен начин духът и характерът на различните епохи. Посетителите ще могат да изпитат качествено ново преживяване и ще се запознаят с историята, бита, военното дело и държавността на многото народи, обитавали нашите земи.

Какво да очакват туристите

Историческият парк ще предложи на своите посетители:
– автентична архитектура, представяща исторически паметници и културни обекти;
– неповторими артефакти от отминали епохи;
– исторически възстановки и тематични атракции, отразяващи бита и военното дело на народите, обитавали нашите земи;
– индивидуални уроци и групови занимания, осигуряващи възможност за активно съпреживяване на историята и бита на хората от отминалите епохи;
– богата набор от качествени услуги, осигуряващи възможност за културен отдих с различна продължителност – нощувка, хранене, екскурзии, интерактивни занимания за деца и др.

Самото местоположение на парка определят неговата достъпност и го превръщат в удобно туристическо направление. Той се намира в близост до международния път Е70, само на 0,5 км от автомагистрала Хемус. Входни точки за туристите са летище Варна (25 км), пристанище Варна (35 км), пристанищата Бургас и Русе (на около 150 км) и различна близост до чероморските курорти (от 40 до 120 км).

Историческият парк се изгражда поетапно в годините 2016 – 2023, като всеки етап включва:
– първи етап се състои от праисторията по нашите земи – древно селище, траки, славяни, българи, както и зона за отдих, ще бъде открит през акивния туристически сезон на 2019 г.
– вторият етап включва Първото българско царство и ще бъде открит през 2020 г.
– третият етап включва Второто българско царство – откриването е през 2021 г.
– четвърти етап – кино и ресторант – през 2022 г.
– пети етап – Древен Рим – през 2023 г.

И така, ако в процеса на четенето у вас са възникнали някакви въпроси, използвайте начините за връзка и не се колебайте да ги зададете.

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *