Житието

Световен шампион по бокс строи къщи за бедни

Някога Мани Пакиао е бил обикновено филипинско момче от много бедно семейство. Често, като дете, е нямал дори шепа ориз, за да се нахрани. Желязната воля и упорството му обаче са завели обикновения младеж до боксовите върхове. Днес той е единственият боксьор в света, спечелил световното първенство по бокс в 8 различни категории.

Въпреки зашеметяващия си успех, Мани не е забравил нищетата от детството. С едни от първите големи наградни пари той решил да построи къщи за жителите на Танго – родното си село от най-бедната провинция във Филипините Сарангани. Той обаче не е спрял дотук и днес с негови пари са построени домове за хиляди семейства.

Пакман вилидж

Симпатичното селище за бедни се нарича Пакман вилидж. Наречено е така по прякора на боксьора – Пакман (Pac-Man) Всеки дом е предназначен за две семейства и има два отделни входа. В селото има открити и закрити площадки за спортни занятия, обществен парк и многофункционален център.

Мани Пакиао в младежките си години

Мани е отраснал в крайно бедно и многодетно семейство, чиято основна храна са били бананите и кореноплодите. На 12 г. напуска училище, започва работа в семейна пекарна и продавал понички на улицата. Тогава започнал да се занимава с бокс, а първият му треньор е чичо му. Бил е много упорит и с твърд характер още от младежките си години. Всяка сутрин е ставал в 4 часа, за да излезе да тича.

Мани Пакиао със семейството си

Днес Мани е един от най-уважаваните и известни хора във Филипините. Преди няколко години е влязал в политиката и победил на изборите за конгрес.

„Това е животът”, казва Мани Пакиао. „Когато мълча в отговор на въпрос какво съм направил в качеството си на държавен служител, ме критикуват. Когато им покажа, какво съм направил, пак ме критикуват.”

Пакман вилидж

Да, това е животът, лесно е да критикуваш този, който упорито върви напред, благодарение на силния си характер. Същевременно критиците си лежат на дивана, без да оценят постиженията и доброто сърце на един обикновен младеж, постигнал всичко съвсем сам.

По материали от https://www.adme.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *