Туризъм

Небесни бойци – международно състезание със соколи в Исторически парк

Първото събитие в богатия събитиен календар на Исторически парк е международното състезание със соколи, наречено Небесни бойци. То ще се проведе след по-малко от месец – в дните 17-18 февруари. Това невероятно съревнование е с артистични елементи и ще събере соколари и техните добре обучени птици от различни краища на България и чужбина.

Международното състезание със соколи Небесни бойци
Международното състезание със соколи Небесни бойци

Наричат соколите „господарите на небето“. Тези птици притежават голяма издръжливост, бързина на нападението и здраво заложен ловен инстинкт. Те се издигат високо в небето и мълниеносно се спускат към земята, което ги прави изключително резултатни в добиването на плячка. Изваянато телосложение и красивите форми обуславят предимството им във въздушните боеве и артистичното им майсторство на небеснаа сцена. Способността им да се поддават на опитомяване и обучение придава допълнително очарование на соколарството.

Развъждането и обучението на соколи е твърде скъпо дело и е достойно за хора с аристократичен произход. Както днес, така и в миналото, да имате такива красиви птици е показател за специално положение в обществото.

По време на състезанието връзката между спорта и изкуството ще се оценява от тричленна съдийска комисия. Строги критерии, като техника на изпълнение и точност на атаката, ще определят победителите в различни категории.

До мястото на провеждането на състезанието със соколи се стига с предварително закупени билети за високопроходими автомобили JEEP Wrangler Unlimited. Продажбите на билети се осъществява на място от касата на Исторически парк. Организаторът осигурява ограничен брой автомобили (12 бр.), които ще бъдат на разположение на паркинга на Исторически парк.

Цена на билетите:

– Индивидуален билет за споделено пътуване, на стойност 50 лв./човек. Споделеното пътуване е за 4 човека.
– Билет за наем на джип на стойност 160 лв/автомобил. Автомобилът е с капацитет 4 човека.

Домакини на събитието са Исторически парк и Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“. Спонсори на събитието са Ayama Segutel и Versele-Laga. Почетни гости на състезанието са Българският соколарски клуб и Asociația Accipiter Romania.

За връзка и резервации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *