ЖитиетоТуризъм

Българско селище от VIII – IX век в Исторически парк

Историческата реконструкция на българско селище от VIII – IX век е изградено в зоната Ранно средновековие в Историческия парк. Паркът се намира в с. Неофит Рилски, общ. Ветрино, обл. Варна. Ранносредновековното българско селище в този невероятен туристически обект представлява селище от укрепен тип, защитено с землен вал и ров.

Селището има четириъгълна форма

ориентирана по посоките на света и две порти. Разделено е условно на две зони. В едната са разположени преносимите и постоянни (юртообразни) домове на население със скотовъден бит (каквито са били голяма част от българите). Следи от такива кръгли преносими домове (старобълг. телга – кола, кощъ, къшт – кошара, къща, шатра; катъ – шатра, дом) са открити в най-ранния период, от съществуването на Вътрешния град в старата столица Плиска, както и в други ранносредновековни селища по нашите земи (с. Кладенци, с. Блъсково – Варненско, с. Гарван – Силистренско и др.).

В другата част са разположени полувкопаните постоянни жилища (старобълг. уземъ, уземница, хижъ, хижина и др.) на уседнало население, събрани във вътрешен двор (стб. дворъ) с порта-кула и дървена ограда (стб. оградъ). Такива са открити при проучването на следващия период от съществуването на стария град в Плиска, когато се появяват и землено-каменните укрепления.

В зона „Ранно средновековие“ е изграден и дървен „Владетелски дом“ (старобълг. чертог – двор, дворец). Основите на такава голяма кръгла сграда с диаметър 14 м, са открити още през далечната 1981 г. западно от Тронната палата в Цитаделата на Плиска, при извършване на проучване на столичен езически период (881-864 г.) от съществуването на старата българска столица Плиска, (Р. Рашев, В. Дочева. 1989 г.).

Материалът е написан от Милен Петров, главен реконструктор в Историческия парк и създател на школата за старинни воински изкуства Величие.

Заповядайте да разгледате възстановката на средновековното българско селище от VIII – IX век. Тук ще видите оръжия, доспехи, посуда и дрехи и ще се запознаете с начина на живот на нашите предци от този период.

За връзка и резервации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *