Туризъм

Седиментно гмуркане в пролива Лембех? Защо не?

Лембех е пролив в Северен Сулавеси и казват, че най-доброто място за седиментно гмуркане. Намира се на около час и половина от центъра на Манадо. Седиментното е напълно различен вид гмуркане от това в Националния парк Бунакен или на остров Бангка. Проливът Лембех предлага разнообразно гмуркане около кораловите рифове и техните останки, обаче е най-известен с малките и трудни за откриване създания, които населяват морското дъно. Това е седиментно гмуркане в най-добрия си вид.

Пролив Лембех, Северен Сулавеси, Индонезия
Пролив Лембех, Северен Сулавеси, Индонезия

Всъщност, точният термин е “muck diving” и е въведен от легендарния леководолаз Боб Холстед. Става дума за седимента (утаечния слой), който е на дъното на много места за гмуркане. Представлява смесица от пясък, тиня, наноси и различни естествени отломки от отмрели корали.

За разлика от гмуркането около рифовете, където може да се наслаждавате на гледката край вас, при muck diving трябва да сте по-съсредоточени. Трябва бавно и търпеливо да изследвате дъното и да търсите определени характеристики – отличителни перки и очи. Ако се вгледате внимателно ще бъдете възнаградени и с удоволствие ще забележите странните и чудни морски същества, които не се срещат никъде другаде.

Но, да се върнем на пролива Лембех. Докато всеизвестните места за гмуркане са лесно разпознаваеми от космополитните гмуркачи, определени такива и рифове са по-уединени и потайни. Няколко от тях, каквито са Bloody Bay Wall, the Blue Corner, Pixie Pinnacle, Ras Muhammad, the Cod Hole и Palancar са познати на мнозина и наскоро към тях се присъедини Hair Ball. Всъщност, Hair Ball и Police Pier в пролива Лембех са дом на много видове, за които е разказвано в различни книги, списания и видеа, без да споменаваме специалните филми на National Geographic и BBC.

Курортите

Засега най-популярни са следните няколко курорта за гмуркане, които се намират около пролива Лембех:

Black Sand Dive Retreat – малък курорт за гмуркане с шест бунгала и е една от любимите дестинации на водолазите.
Dive Into Lembeh (Hairball Resort)
Thalassa Dive Resort Lembeh
Two Fish Divers Lembeh
White Sands Beach Resort Lembeh by Eco Divers

Стана ли ви интересно? Искате ли да изживеете един вълнуващ muck diving в пролива Лембех? Свържете се с нас и ще ви съдействаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *