Туризъм

Селските въстания по света – конкурс за историческа живопис

Три месеца останаха до началото на четвъртия пореден конкурс за най-добра историческа картина. Събитието е под покровителството на Историческия парк и тазгодишната тема е „Селските въстания по света“. Две са главните цели, които са си поставили организаторите – едната е да се повиши интереса към историята и културата, а другата е да се открият, поощрят и подпомогнат даровитите художници по пътя на творческото им развитие.

В конкурса могат да участват творци не само от България, но и от чужбина, което обстоятелство го превръща в международен. За целта те трябва да се регистрират на сайта на парка.

Всеки художник може да представи само една творба, която да бъде рамкирана и подписана. Тя трябва да е озаглавена и към нея да се приложи кратко описание на сюжета. Препоръчителният минимален размер на платното е 70х100 см. Картината да бъде изпълнена с техниките маслени бои, акрил, акварел или графика (рисунка с въглен или молив), но не компютърна графика.

До 15ти април 2023 г. художниците трябва да изпратят на ел. поща: event@ipark.bg снимката на картина с резолюция 300 dpi, описание на сюжета и контакти на автора.

Конкурсът ще се проведе от 01 май до 31 май 2023 г. Изложбата ще се проведе от 01 май до 04 септември 2023 г. Творбите може да бъдат оставена до края на изложбата по желание на авторите. В периода на изложбата колекционери и ценители на изкуството може да закупят харесаните от тях картини.

Творбите за конкурса се приемат до 25ти април 2023 г. на адрес: България, област Варна, община Ветрино, с. Неофит Рилски 9223, Исторически парк.

Картините на участниците в конкурса по темата за селските въстания ще се оценяват от жури, от посетителите на парка, а също и в сайта от 10:00 часа на 01 май до 00:00 ч. 31 май 2023 г. чрез гласуване.

Победителите ще бъдат наградени с грамоти и парични награди:

– 1 място – 10 000 лв;
– 2 място – 3 000 лв;
– 3 място – 2 000 лв.

Картините спечелили 1-во, 2-ро и 3-то място стават собственост на Исторически парк, а останалите ще бъдат върнати на собствениците им.

С пълния регламент на конкурса можете да се запознаете като последвате тази връзка.

При възникнали въпроси от страна на участници и посетители организаторите ще отговорят изчерпателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *