Туризъм

За Седемте Рилски езера от чужденец

Никога не съм била голям пешеходец, заради слабите си колена и няколкото твърде болезнени изживявания, които ме отказаха от преходите. Обаче, щом посетих София в България, чух за изкачването до Седемте Рилски езера. Имах само един ден в София и вече бях планирала да отида до Рилския манастир. Въпреки, че и двете дестинации се намираха в планината Рила, бяха отдалечени една от друга, но разбрах това малко късно.

И все пак исках да видя езерата, затова се потрудих да изкача поне първото ниво, за да видя три от тях. Езерата са изключително зашеметяващи, а пейзажът е като сън. Първото от тях се нарича Долното езеро, а останалите са наречени според тяхната форма – Окото, Рибата, Бъбрека, Близнака, Трилистника и Сълзата.

Легендата

В основата на красивия пейзаж обаче, лежи тъжна любовна история. Вярва се, че двойка великани, мъж и жена, които били лудо влюбени един в друг, живеели тук в пълно блаженство. Но злите духове не могле да приемат тяхното щастие и искали да го унищожат. Изпратили им бури и се опитали да ги убият. За жалост мъжът загинал, докато се опитвал да защити жена си. Езерата се образували от сълзите, които тя проливала, докато тъгувала за него.

Околността обаче е твърде романтична за такава тъжна история, затова аз ще повярвам, че великаните са унищожили злите духове и заживели щастливо завинаги, а езерата се образували като локви от бурята, връхлетяла природата. Всяка история не може да има щастлив край, но ние можем да я променим и да сложим край, какъвто искаме. Всичко зависи от съзнанието ни и начина, по който искаме да го видим.

В момента работя по историята за Седемте Рилски езера, които трябва да влязат в списъка ви с местата за посещение в България – още една причина да я посетите.

Следва продължение.

Историята е от профила на Лакшми Шарат в една от социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *