Туризъм

Възстановеният тракийски дворец

Единственият в света в момента възстановен тракийски дворец се намира в Историческия парк, на около 35 км западно от Варна. Той впечатлява посетителите с красотата си, с това, че е изграден само от естетвени материали, с богатата колекция от реконструирани тракийски съкровища, открити по нашите земи, оръжия от тракийската епоха и др.

Тракийски дворец
Тракийски дворец в Исторически парк

Началото на септември ни връща година назад, когато гости на парка бяха индийската блогърка Лакшми със съпруга си Шарат. Ето какво споделя накратко за тази наша съвременна забележителност:

„Върнахме се, за да търсим убежище в спомените си и търсим нови пътища за мотивация. Сега съм пътешественик във времето, избягал в миналото и си представям историите в този тракийски дворец, който вероятно датира от трети век пр.н.е. Стоейки в коридорите на двореца, се чудя как този паметник е бил пресъздаден в Историческия парк в България.

Вратата на тракийския дворец е направена от мрамор и заедно с касата тежи 3 тона

Траките са съвременници на древните елини. Казаха ми, че истинският тракийски дворец лежи на дъното на язовир. Севтополис е основан от тракийския цар Севт III около 315 г.пр.н.е. и руините на града са открити при строежа на язовир Копринка в България. При разкопките се научава доста за траките, а дворецът е пресъздаден на основата на изследванията.

Бях в България през септември миналата година и сега описвам впечатленията си. Преживявам отново пътуването си чрез тези малки истории, които споделям с вас.

Всъщност, планирах да напиша шест истории, но изглежда, че мога да напиша десет. Ще споделям много дребни подробности, истории и любопитни случки за страната, докато правим това своеобразно пътуване от стола си.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *