Туризъм

Накратко за Варна от един чужденец

Досега не бях чел толкова стегнат, съдържателен и хубав пост във фб за Варна, написан от чужденец. Това е нашата добра познайница от миналата година – Лакшми Шарат от Индия, която гостува на Историческия парк. Ето как описва града ни накратко:

Във Варна всяка снимка изглежда като картина – ярка, пъстроцветна и жизнена. Черноморската столица на България има изумителна история и е извор на легенди. Има тайни, които са скрити в манастирите по хълмовете и каменната гора (Побитите камъни), която се появила от морето. Варна също е домът на най-старото златно съкровище в света, чиято възраст е около 6000 г., намерено е във Варненския некропол, датиран от 4600-4200 г.пр.н.е. Съкровището се пази в Археологичния музей.

Не само ценното съкровище води туристите до този древен град, който е бил дом на траките, съвременници на древните елини. Траките са споменати в Илиада на Омир, като съюзници на троянците по време на Троянската война. Тогава Варна се е казвала Одесос, крайбрежно селище, което се разрастнало във важно пристанище по време на Византийската империя, а после станал част от Българската империя. Никой обаче не знае откъде е дошло името. Навярно е от викингите, варягите, или славяните, но се счита, че през 7 век вече е известен като Варна, когато Аспарух е основал Първата българска империя и е завладял областта около Одесос. Така е останал известен и до днес.

Цялата статия за Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *