Вкусно

Сладкишът онде-онде

Летните горещини и кулинарните умения на моята жена отново ме пренесоха мислено в голямата югоизточно-азиатстка страна с безброй много строви – Индонезия. Вчера ми направи традиционния сладкиш онде-онде, който ежедневно се продава по техните „джаджанан пасар“, или „пазар за закуски“.

Онде-онде е една от любимите сутрешни или следобедни закуски на индонезийците. Има кълбовидна форма, зелен на цвят, овалян е в кокосови стърготини и с пълнеж от течна палмова захар. На вкус ми наподобява на нашия локум, но не е толкова сладък.

За сладкиша се замесва тесто от брашно от глутинов ориз, паста от листата на растението пандан, която придава характерен вкус, аромат и зелен цвят, и вода. От тестото се оформят топчета, в които се слагат парченца палмова захар, и се варят няколко минути. Именно по време на варенето кристалите се разтопяват и се получава течния пълнеж. След като се извадят от врялата вода, топчетата се овалват в кокосови стърготини.

Изчакайте онде-онде да поизстине и тогава удовлетворете вкусовите си щения. Ако сте нетърпеливи, горещият пълнеж ще ви опари. Не го гризете, понеже течността ще ви оплеска. Хапнете цяло топче, сдъвчете го с наслада, за да усетите вкуса и аромата на тестото, примесени с невероятния пънеж от разтопена палмова захар.

Както обикновено – любовта ми пак мина през стомаха. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *