ТворбиТуризъм

Конкурс за най-добра историческа картина

От доста време нашият Исторически парк работи в направление за възстановяване и увеличаване на познанията ни за българската славна история и за развитието на днешните хора на изкуството. Затова, драги творци, с цел да се подпомогнат българските живописци, рисуващи исторически картини, паркът обявява следния конкурс за най-добра картина на антична и средновековна тематика.

В конкурса могат да участват само творби в техниките маслени бои на платно, акрил и акварел, които са създадени специално за конкурса и/или преди това не са излагани никъде. Размерът им трябва да бъде поне 80 см х 100 см. Освен това трябва да бъдат исторически достоверни, като произведенията на чуждестранните художници трябва да имат отношение към българската история. За участието в конкурса картините трябва да бъдат предварително рамкирани или авторът изрично да е заявил своето желание, те да бъдат рамкирани от организаторите. Желателно е също така авторите да застраховат произведенията си.

Ще има парични награди за първите три места:
– първо място 10 000 лева;
– второ 2 000 лева;
– трето 1 000 лева.

Картините трябва да пристигнат в Исторически Парк в срок до 15 април 2020 г. Те ще бъдат изложени една седмица – от 20-ти до 26-ти април във входната крепост на парка. Откриването на изложбата ще започне с официална церемония. Оценяването на творбите ще бъде от жури на Исторически парк и от посетителите по време на изложбата. Мненията на журито и на посетителите ще са равносилни. Гласуването от посетителите ще може да става само на място в парка. Картините на победителите остават собственост на Исторически парк, а другите ще бъдат върнати на собствениците им.

Ще се радваме в конкурса за историческа картина да се включат колкото може повече дарования и да използват възможността за изява. Ако познавате художници, моля споделете им за това събитие, за да участват и да представят своите творби.

Накратко за Исторически парк

Българският Исторически парк (www.ipark.bg) се намира в село Неофит Рилски, на около 35 км западно от Варна. Той беше официално открит на 22 юни 2019 г. Миналата година туристите посетиха неолитното и халколитното селище, тракийския храм, трите тракийски гробници, едната от които със стъклен под, през който се вижда ритуално погребение на тракийски владетел, тракийския дворец, ранносредновековно селище, български аул от 7 век и средновековна крепост. Има зона за интерактивни занимания, няколко езера и два ресторанта, които предлагат българска и тракийска кухня.

В момента паркът е затворен за посещения. Ще поднови работа в началото на март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *