Туризъм

Несебър – островът на световното наследство

Несебър е поредният роден обект, който представихме на японската ни гостенка Хироко Суда. В предишните си две статии тя сподели своите виждания за нашия Исторически парк и Двореца в Балчик. Ето как тя видя това красиво туристическо направление:

Несебър е разположен в югоизточна България, на брега на Черно море. Този исторически град е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заселен е първоначално от траките в 1000 г. пр.н.е. Островът, който е свързан с континента посредством дълъг и тънък път, е процъфтявал като търговски център в древността, благодарение на местоположението си. Днес е главно туристическо направление – поради красивия градски пейзаж, съчетан с многото исторически здания, привлича много туристи и пътешественици.

Пристанището на Несебър
Пристанището на Несебър

На около 35 км североизточно от Бургас, на Черноморското крайбрежие, и на около 100 км южно от Варна, Несебър е окръжен от море от три страни и е съединен със сушата с тънка връзка. Градът има невероятна и неповторима топография. Признат е като обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г., благодарение на ценните старинни улички и историческите сгради.

Всъщност, Несебър е бил определен като полуостров. Първоначално обаче, е бил остров, като за удобство по-късно е бил построен изкуствен път и е съединен със сушата. В началото пътят е бил твърде тесен, колкотопо него да мине един човек, но сега е разширен, за да могат по него да се придвижват и автомобили.

Входната крепост
Входната крепост

Древните траки, първите заселници на Несебър, оценили мястото като природна крепост. Наречен в началото Менабрия (градът на цар Менас), по-късно преминал под властта на Елада, Римската империя, Византия, Българската империя и османската империя. Едва в началото на 20 век, градът отново се върнал в границите на България.

На снимката виждате останките от стената на входа на полуострова, която се отнася към ранната Византийска империя. Въпреки, че повечето стени са потопени в морето, заради нападенията на османската империя, някои от тях все още съществуват и посрещат посетителите като символ на Несебър.

Църквите в Несебър
Църкви със средновековни цветове
Църкви със средновековни цветове

Несебър е преминал през вековете и е оцелял. Една част от зданията са се съхранили, а за жалост други са останали в историята. Непременно посетете византийските църкви. От 40 в древността, днес са се съхранили едва 10.

Голям интерес за туристите представлява изографисаната църквата „Христос Пантократор“. Построена е в 14 век, днес много добре се е запазила външната стена, изградена от тухли и камъни. Тя впечатлява посетителите с богатата си украса от чудна керамика и скулптури. Вътрешността и се използва в днешно време като художествена галерия.

Друга църква в непосредствена близост до тази е църквата „Свети Йоан Кръстител“. Тя е построена през 10 век и има кръстообразна форма, ако се гледа отгоре. Образът на Дева Мария е изрисуван на колоната вътре в църквата.

Църквата „Свети Стефан“
Църквата „Свети Стефан“

Това е църквата „Свети Стефан“. На пръв поглед изглежда малка и прилича много на другите църкви, ако гледате външността й. Обаче, щом влезете вътре, впечатлението ви се променя.

Както много църкви от него време, вътрешният облик е изработен от дърво, а стените са от камък и тухли. Стените са покрити с нежни пъстроцветни стенописи. Общият им брой е 258, а нарисуваните фигури са над 1000. Стенописите изобразяват всеки аспект от живота на Богородица и възкресението на Христос, изрисувани са в 1599 г. Това е единствената църква на острова, където се е запазела тази стенопис. Това е изключително ценна сграда за Несебър.

Разходка из стария град
Старият град
Старият град

Освен древните исторически здания, Старият град на Несебър също е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Дължината му е 850 м, а широчината е 350 м. Тъй като дължината на острова е 1 км, по-голямата му част е заета от Стария град, който същевременно е национален архитектурен резерват. Много традиционни къще все още съществуват и след възстановяването им се използват за живеене.

Традиционна къща
Традиционна къща

Много от тези къщи са били построени през 18 век, когато морската търговия е достигнала разцвет. Богатите къщи, построени от заможните търговци, се характеризират с каменен първи етаж и голям втори етаж, изграден от дърво. Първият етаж представлява един вид склад за съхранение на вино и стоки, а вторият етаж е предназначен за живеене и се състои от спалня, гостна и кухня.

Днес в Несебър има над 100 такива традиционни къщи. Тази ценна културна придобивка не може да се види в градските райони, които по времето на социализма са били осъвременени в рамките на тогавашната политика. Ако се разхождате из Стария град, къщите ще ви се набият в очите. Много е интересно да се видят оригиналните обекти в България.

Освен гориописаните обекти, не забравяйте да посетите и църквата „Света София“ в центъра на острова. Тя е построена в 5-6 век, за съжаление днес от нея са останали развалини, но навярно е била най-голямата и най-старата църква в Несебър. Ако искате да научите повече за историята на града, посетете археологическия музей – намира се веднага след входа на острова.

Несебър е известно туристическо направление не само за българите, но и за чужденците. Градът винаги е препълнен с туристи, но ако излезете от центъра, може да се потопите в курортното усещане, когато пред вас се простре спокойното Черно море. Влезте в някой крайбрежен ресторант и се насладее на местната морска храна.

Несебър – този малък остров, който можете да обходите за час, дори ако вървите бавно. Заща да бързате и да не му се полюбувате?

Основна информация за Несебър:

Достъп: с кола за 1 час и 40 минути от Варна, или за 40 минути от Бургас
Туристическо бюро Несебър: Посетете Несебър
Адрес: Несебър, ул. Еделвайс 10
Телефон: + 359-554-29347
Факс: + 359-554-46018
Проверете официалния сайт, за да получите последна и достоверна информация.

Пътуването се осъществи със сътрудничеството на Исторически парк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *