Туризъм

Потопете се в историята на българския Исторически парк

В настоящата статия ще прочетете описанието на нашия Исторически парк от Хироко Суда – японка, сътрудник в туристическия портал Travel.co.jp. Тя беше наш гост в дните 6-12 септември и ние й показахме не само парка, но и редица забележителни исторически места на България.

Исторически парк - стрелба с лък
Исторически парк – стрелба с лък

Всеки обикновен японец щом чуе името България, се сеща за киселото мляко. Тази непозната страна всъщност е изминала дълъг път от няколко хиляди години преди новата ера до наши дни. Историческият парк е мястото, където вие ще се запознаете с възходите и паденията в историята на народите, населявали българските земи.

Рейтинг в Google 4.8 – съвсем скоро открит, а вече известен!
Входът на парка
Входът на парка

Историческият парк е построен в малкото село Неофит Рилски, намиращо се на половин час път с кола от град Варна, разположен на брега на Черно море. Този неповторим тематичен парк, посветен на историята, нагледно разказва историята на страната. В него са включени сгради, здания, мебели, облекло, възстановки и демонстрации. Основавайки се на археологически находки, разкопки и други източници и материали, детайлите са възпроизведени много истинно и вие може да се потопите във васеки период, което е доста по-реалистично, отколкото самите развалини.

Тракийският стрелец
Тракийският стрелец

Допреди 30 г. България е била социалистическа страна. Този парк е необикновен и затова финансирането му е 100% от частни източници. Компанията е дала началото на проекта през 2011 г., а откриването е в края на юни 2019 г. Първоначално е планирано паркът да заема площ от 50 декара, но впоследствия се разширил до 130. Това е огромен тематичен парк с много области. Те въплъщават 5 епохи, чиято площ е голяма колкото три стадиона „Токио Доум“.

Едно от езерата в парка
Едно от езерата в парка

Понастоящем, само 3 от разделите са напълно завършени. Въпреки това, хората редовно го посещават, а в почивните дни е особено многолюдно. Независимо, че не е съвсем готов, рейтингът му в гугъл е 4,8! Има много причини за тази висока оценка.

Ръководството на персонала много подробно и по разбираем начин обяснява характеристиките на всяка епоха. Всеки е въвлечен в интересния разказ. За съжаление все още няма справочник на японски език, но достатъчно лесно е да се разберат всички подробности, обяснени на английски.

Първо посетете доисторическите времена
Неолит
Неолитни къщи

Нека разгледаме един раздел, който вече е открит. Праисторическата област е първото място, на което ще попаднете, след като влезете в парка. Тя е разделена на неолит (новокаменна епоха) и халколит (каменно-медна епоха).

На снимките ще видите дом от времето на неолита (от 8000 до 6000 г. пр.н.е.). Архитектурният стил, използваните материали и другите части са възпроизведени достоверно за времето си, като всичко е основано на исторически източници.

Керамични изделия, неолит
Керамични изделия, неолит

Вътре видите глинени съдове и инструменти, които са се използвали през тази епоха, а също легла и кожи, които са се използвали от главата на семейството. Освен това, в България тези времена са известни като матриархат и е било обичайно начело да е стояла най-възрастната жена на дома.

Фигура на жрец, халколит
Фигура на жрец, халколит

Тази фигура на жрец изглежда съвсем като жива. Изработена е от специален силикон и восък, истински човешки коси и косми, а дрехите и украшенията са направени от истиствени материали. Конопената тъкан, от която е изработена дрехата, е изтъкана след като специалистите на парка са пресъздали тъкачен стан от онези времена.

Всички жилища от каменно-медната епоха са били наколни, а подът е изработен от дърво. Това е главно различие от неолитния период.

Докоснете се до богато украсената тракийска цивилизация
Тракийски дворец
Тракийски дворец

Пренасяме се към следващата епоха – бронзово-желязната. В тези времена Тракийската цивилизация достига своя разцвет в българските земи. Цивилизацията на траките не е много известна в Япония, но е известна като развита цивилизация, изградена от траките, преди гръцката.

На снимката се вижда тракийски дворец от столицата Севтополис на Одриското царство. Въпреки, че е архитектурата му е подобна на гръцката, очевидно тракийската цивилизация е оказала голямо влияние на гръцката. Колоните на цялото здание са направени от мрамор. Това е удивително, понеже е била нужна половин година, за да се изработят тези колони.

Царската спалня в двореца
Царската спалня в двореца

Обзавеждането на двореца също е достоверно възпроизведено. Това е царската спалня. Впечатлява контрастът между синьото и жълтото, а вие може да видите колко великолепна е била цивилизацията. Доспехите, щитовете, оръжията и мебелите, изложени пред вас, са изработени въз основа на исторически извори.

Ритуал пиене на вино
Ритуал пиене на вино

В този дворец може да се насладите на различни демонстрации от възстановчици в костюми от това време. На снимката е показан ритуал, който се е провеждал, когато царствата са сключвали мир. Всеки от царете е капвал от кръвта си във виното, а договорът е бил сключван, след като са отпивали от сместа.

България в ранното средновековие
Тракийска гробница
Тракийска гробница

Тракийската цивилизация е просъществувала от около 2500 г.пр.н.е. до 3-ти век от н.е. За това време царските особи и аристократи са построили много големи гробници. Историческият парк възпроизвежда някои от тях. На снимката се вижда гробница от 4-ти век пр.н.е. Богатите цветове – отличителна черта на цивилизацията, са добре видими.

Средновековна къща
Средновековна къща

Римската империя унищожила процъфтяващата Тракийски цивилизация, обаче епохата Рим все още не е готова. Пропуснете я и разгледайте Ранното средновековие. Обикновените къщи са наредени до великолепната Тракийска цивилизация, която сякаш се върнала в доисторически времена. За това свидетелства връщането назад във времето, където много народности са се смесили и са създали сложната история на България.

На снимката ще видите селска славянска къща, открита при разкопки в този район. Външният и вътрешният вид са толкова обикновени, че наистина изглеждат средновековни.

Български аул
Български аул

Непосредствено до славянските къщи се намират аулите на българите, които за завладели тези земи и са се заселили тук. Техните жилища, характерни за номади и воини, прилични на палатки, са изградени от дървена рамка и покрити с плъстена тъкан. Те са много удобни за придвижване от едно място на друго и наподобяват на монголските „гел“.

Тук също историческите възстановчици ни заинтригуваха с различни демонстрации – с бич, стрелба с лък, бой с мечове. Във всяка епоха може да облечете характерни за нея одежди (което се заплаща допълнително) и може да си направите снимка за спомен.

Всичко се променя! Бъдещият Исторически парк
Исторически парк, макет
Исторически парк, макет

Въпреки, че Историческият парк е доста обширен, половината от него все още не е готова. Строителството ще продължи за изграждане на епохите „Рим“, „Първа Българска империя“ – средновековна България, и „Втора Българска империя“. Всички вероятно ще бъдат много вълнуващи и впечатляващи с големи здания.

Освен това, хотелите и къщите за гости са вдъхновени от средновековната архитектура, а в ресторантите може да се насладите на тракийски и средновековни ястия. Тук се ражда едно комплексно развлекателно място, на което ще може да се насладите като го разгледате, като се храните и престоите известно време.

Очаква се Историческият парк да бъде завършен напълно през 2023 г. въпреки това, може да се насладите сега, разглеждайки готовите епохи, затова, моля заповядайте да го посетите и да научите дълбините на историята на България.

Исторически парк
Основна информация
Адрес: Исторически парк, 9223 Неофит Рилски
Достъп: 20 минути с автомобил от летище Варна, 30 минути от град Варна
Работно време: 10:00-19:00 (открит целогодишно)
Телефон: + 359-884-70-66-87
Вход: възрастни 30 лв. (около 1800 йени), деца 15 лв. (около 900 йени)

Информация за състоянието за октомври 2019 г. Проверете в официалния сайт, за да получите последна и достоверна информация.

Оригиналната статия на японски вижте тук.

Забележка: снимките в статията са дело на Хироми Тагучи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *