Туризъм

Пътуване през България – всичко, което трябва да знаете

България е на разстояние само на три часа полет със самолет от повечето части на Европа и е невероятно достъпна. Все още си остава недостатъчно посещавано масто в Източна Европа.

След първото ми пътуване през Балканите преди около 10 години, бях приятно изненадана, че открих един интересен район привидно скрит от радарите. Балканските страни се разпростират в югоизточна Европа, съвсем по джоба ви, са с богата история и съветска архитектура.

Най-накрая се върнах в България това лято и отново се възпламени любовта ми към тази недооценена балканска страна. България е чудесна страна с богата история и култура, със съветски оттенъци, каквито няма да намерите в западна Европа.

*Тази статия описва впечатленията на Нели Хуанг от нашата страна. Холандската блогърка беше наш гост в Историческия парк в началото на август тази година.

Стойност на пътуването из България

България е невероятно евтино направление и е доста по-достъпна от други части на Европа. Направо си е много изгодно да пътешествате из страната и да отседнете в приличен хотел за 50 долара на вечер.

Храната в България е наистина достъпна, прясна и вкусна. Едно хранене в обикновен ресторант е обикновено около 5-10 долара с напитките. Халба бира е около 1-2 долара.

Очаквайте да платите около 30-50 долара за хотел средна класа с климатик, лична баня и безжичен интернет. Хотелите на плажа са доста по-скъпи, между 70-150 долара за 4-звезден хотел.

Несебър
Несебър
Как да стигнете до България

Със самолет

Международното летище в София е главната входна врата на България. Това е малко летище, но се обслужва от повечето главни градове в Европа.

Може да намерите евтини двупосочни билети за около 100 долара за полети (тричасови) до София от Амстердам, Лондон и Париж. Авиокомпаниите, които пътуват до София са Air France, British Airways, Lufthansa, Wizz Air и Ryan Air.

Аерофлот и полските авиолинии LOT летят от Ню Йорк до София за около 700-1000 долара за двупосочен билет. Най-добре е да преминете през Москва или Варшава.

Пловдив
Гледка от Пловдив

С влак

Като почти затворена страна, заобиколена от 5 държави, лесно може да достигнете България по суша. Повечето влакове обаче са стари и занемарени и пътуването обикновено е по-бавно, отколкото с автобус.

От Сърбия, Балкан Експрес пътува ежедневно между София и Белград (11 часа) от юни до септември. Влаковете тръгват и от двата града всяка сутрин.

От Румъния, може да хванете влак от Букуреш до Русе или до Велико Търново (10 часа). От Турция, всеки ден тръгва от Истанбул до София Босфор Експрес и продължава до Букурещ. Пътуването трае 9 часа и влакът има спални кабини.

Трамвай
Стар трамвай пред църквата Света Неделя в София

С автобус

Даже е по-евтино и сравнително удобно да се пътува до България с международните автобусни линии от съседните страни. При първото ми пътуване до тази държава взех среднощен автобус от Истанбул до Пловдив и то се оказа лесно и гладко.

Когато пътувате с автобус извън България, цените на входните визи за другите страни не са включени в цената на билета.

Пловдив е главната входна врата за пристигащите автобуси от Гърция, Турция и Македония. София е най-близкият град за тези, които идват от Сърбия и Румъния.

Главните автобусни пътища до България и тяхната продължителност са следните: Солун – София (5-6 часа), Солун – Пловдив (8-9 часа), Скопие – София (6 часа), Охрид – София (9 часа), Букурещ – София (9 часа), Букурещ – Русе (3 часа), Ниш – София (3 часа), Димитровград – София (1-2 часа), Истанбул – София (9 часа), Истанбул – Пловдив (7 часа).

Кога да пътувате из България

Най-доброто време за пътуване из България е извън активните туристически сезони – от април до юни и септември до октомври. Времето е много по-приятно и цените са по-ниски. Първото ми пътуване из страната беше през април и всичко беше чудесно.

През лятото, от юни до август, наистина е много горещо и температурите може да надхвърлят 40 градуса Целзий. Освен това лятото е активен туристически сезон и плажовете по Черноморието са препълнени.

Зимата е най-спокойният сезон и повечето малки градчета „затварят“ и се обезлюдяват. България обаче е най-доброто бюджетно ски направление в Европа, с достъпни и отлични ски условия. Банско е най-известният ски курорт.

Велико Търново
Велико Търново
Колко време да пътувате из България?

Това зависи от вашите интереси, но две седмици са достатъчни, за да изследвате страната както трябва и да се запознаете с културата и хората.

Прекарах близо една седмици при първото ми пътуване из България и 10 дни сега. Чувствам, че научих повече неща по време на второто пътуване и видях доста повече неща, отколкото първия път.

Ако сте дързък пътешественик, препоръчвам ви да следвате разписанието по-долу, за да разгледате спокойно най-хубавите части от страната. Вероятно ще искате да заобиколите плажовете, но ви предлагам непременно да посетите Варна, понеже е много хубав крайбрежен град.

Пловдив
Пловдив

Двуседмично пътуване из България:
– ден 1-3 София,
– ден 4 пътуване до Седемте рилски езера и Рилския манастир,
– ден 5-7 Велико Търново,
– ден 8 пътуване до Етнограхски комплекс Етъра,
– ден 9-10 Варна,
– ден 11 пътуване до Несебър,
– ден 12-13 Пловдив,
– ден 14 София.

Несебър
Несебър
Как да пътувате из България

С автомобил

Сравнително евтино и лесно е да се пътува с автомобил из България. Главните магистрали са добре направени, а пътните знаци са на български и английски. Може да си наемете кола в София за 78 долара на седмица, или за 130 долара за две седмици.

За да карате по българските междуградски пътища, трябва да имате винетка, която може да си купите от бензиностанциите или от пощенските клонове. Колите под наем трябва да са снабдени с такава винетка.

Българските шофьори може да бъдат агресивни и повечето не спазват ограничението на скоростта, затова бъдете внимателни.

С автобус

Пътуването с автобус е най-бързият и популярен начин да пътувате из България. Има много добра автобусна мрежа из цялата страна и разстоянията не са големи. Може предварително да се информирате за разписанията на рейсовете и има няколко големи автобусни компании, които возят между главните градове София, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и други.

С влак

Пътуването с влак е най-евтиният начин да изследваш страната, по-евтино е дори от това с автобус. Например билетът за влака София – Пловдив е само 5 долара и пристигате за два часа. Въпреки, че понякога влаковете са стари и бавни, някои жп-пътешествия разкриват очарователни гледки.

Всички влакове се стопанисват от Българската държавна железопътна компания (БДЖ).

Къде да отседнете в България

Има голямо разнообразие от места за настаняване в различните краища на сраната и те са по-евтини от други части на Европа.

София: Рослин Тракия Хотел София

Тъй като е един от най-добрите в София, този елегантен хотел е разположен само на няколко минути от ул. Витоша, пешеходна улица в самото сърце на града. Цените на стаите са разумни, декорът е модерен, а закуската е отлична.

Велико Търново: Парк хотел Севастократор

Този хотел има изключителни гледки към Велико Търново „отгоре“, а също и чудесен басейн. Всъщност, намира се в Арбанаси, малък град, разположен на един хълм на 10 минути извън старопрестолния град.

Варна: Рослин Димят хотел Варна

Този изискан модерен хотел е разположен в сърцето на Варна, до Морската градина, на около 500 м от плажа. Няма да намерите по-добро мято от това. Цените са достъпни за 4-звезден качествен хотел.

Пловдив: The Stay Hotel Central Square Plovdiv

Невероятно стилен хотел, разположен ва самия център на града, предлага отлични условия. Стаите са просторни и много удобни. Забавленията са съвсем близо пешком от хотела.

Хотел Севастократор, Арбанаси
Хотел Севастократор, Арбанаси
Храната в България

Голям почитател съм на българската храна, особено на печените на скара меса, които се предлагат навсякъде.

Българската кухня споделя чертите на другите балкански кухни – храната прилича на турската и гръцката. Месото е главната съставка и се поднася заедно с пресни храни като домати, копър, лук и т.н.

Всъщност е доста лесно да се намерят и български вегетариански ястия във всяко меню. Поради това, че в България има много ястия с тяхното бяло сирене и млечни продукти, веганите няма да са чак такива щастливци.

Има няколко български ястия, които непременно трябва да опитате:
– шопска салата – смесица от домати, краставици и сирене,
– таратор – студена супа от кисело мляко, краставици и чесън,
– кебапче – печено на скара мляно месо с подплавки,
– мешана скара – печени на скара кебапче, кюфте и свенско месо на шиш.

Къде да се храните в България

Навсякъде има много ресторанти с традиционна българска кухня, а също и много с международна кухня в големите градове. Където и да отидех, намирах всякаква храна. Ето някои от най-добрите места, където се храних:
Хаджидрагановата механа, София. Този традиционен български ресторант е пълен с туристи, но е най-доброто място, където може да почувствате българските традиции. Порциите са големи и храната се поднася в дървени подноси средновековен стил.
Ресторант „Щастливеца“, старият град на Велико Търново. Определен като най-добрият ресторант в града. Това място е с отлична гледка към стария град и предлага голямо разнообразие от традиционна и съвременна кухня. Обаче, предварително си запазете маса!
Парк хотел „Севастократор“, Арбанаси. Ресторантът в този хотел в Арбанаси не само има чудесен изглед, но също достъпно добро меню. Предлагат пресни продукти и меса, а аз ви препоръчвам печената пъстърва.
Старият чинар – Преслав, Варна. Общоизвестен ресторан във Варна, който предлага отлични, изискани и класически български ястия.

Ресторант в Несебър
Ресторант в Несебър
Нещата, които да правите в България

Разгледайте старата част на София

София е столицата на България и е отлична основа, която да ви въведе в българската история и култура. Градът има разнообразна смесица от римски сгради, османски джамии и съветски блокове. Трябват ви поне 3 дни, за да го разгледате.

Започнете с катедралата „Свети Александър Невски“, втората по големина катедрала на Балканите. Продължете към ротондата „Свети Георги“, най-старата сграда в днешна София, датирана в 300 г. н.е. Не пропускайте Централната баня – една от най-фотографираните сгради в България.

Обиколката с велосипед е чудесен начин да видите всички забележителности на София на колела.

Катедралата Александър Невски
Катедралата Александър Невски в София
Разходете се около Седемте Рилски езера

Любителите на екскурзиите сред природата ще се влюбят в Седемте Рилски езера, група от глациални езера, разположени в северозападната част на планината Рила, близо да София. Туристическите пътеки се вият около езерата на 2500 м надморска височина.

Всяко езеро е наименовано според неговите отличителни черти. Най-високо разположеното например е наречено „Сълзата“, заради чистите си води, през които може да се види дъното.

Седемте Рилски езера
Гледка от въздуха към Седемте Рилски езера в НП Рила
Посетете известния Рилски манастир

Рилският манастир е най-големият и най-известният православен манастир в България. Тази впечатляваща забележителност се намира близо до Седемте рилски езера и на около 120 км от София.

Манастирът е основан през 10ти век и е наречена на основателя си, отшелника Свети Иван Рилски (876 – 946 г.), и в него живеят около 60 монаси.

Може да разгледате в един ден и двете рилски забележителности – езерата и манастира. Пътуването е достъпно, а гледките са великолепни.

Рилски манастир
Рилски манастир
Да бродиш из Велико Търново

От всички места, които съм посетила в България, Велико Търново е любимото ми. Навремето този малък град е бил столица на Българската империя, а днес има особено очарование, благодарение на древната си история.

Велико Търново е смесица от впечатляващи замъци, музеи и исторически места. Разходете се по павираната улица „Гурко“ и се насладете на добре запазените стари къщи, вижте изделията на майсторите занаятчии на пазара на Самоводската чаршия.

Велико Търново
Велико Търново
Разгледайте крепостта Царевец

Знаковият символ на Велико Търново е Царевец, внушителна крепост, която се извисява на хоризонта. С единственият пешеходен достъп, може да вървите по спиращите дъха крепостни стени и да видите околните хълмове на Средна гора.

На децата им е позволено да тичат, да се катерят и да изследват. Единственото място, където трябва да се внимава е Скалата за екзекуции на северния край на крепостта. Както говори самото име, падането оттам в река Янтра е смъртоносно.

Крепостта Царевец
Крепостта Царевец
Потопете се в етнографския музей „Етъра“

Намира се в Габрово, близо до Велико Търново, това е хубав музей на открито, който ви пренася назад във времето. Този етнографски център е разположен на 7 хектара и показва какъв е бил животът по време на Българското Възраждане.

В парка има точни копия на традиционни къщи за това време, а също водни съоръжения и занаятчийски работилници. Има магазинчета, продаващи сладости и художествени изделия от минали времена.

Етнографски комплекс Етъра
Етнографски комплекс Етъра
Посетете новия Исторически парк в с. Неофит Рилски

Съвсем близо до Варна се намира наскоро отвореният Исторически парк в с. Неофит Рилски. Има още малко работа по него, но вече предлага вълнуващи изживявания. Бях доса впечатлена от неговиа обхват.

За любознателните пътешественици Историческият парк е чудесно място да научат за българската история от епохата на неолита, през тракийската цивилизация до Втората Българска империя.

Паркът дава усещането, че се намирате в отминали времена, в средновековен комплекс с бойни демонстрации, стрелба с лък и конна езда. Има много реплики на археологични и исторически паметници и на древни къщи, в които са живели хората.

Историческият парк до с. Неофит Рилски
Историческият парк до с. Неофит Рилски
Починете си на варненските плажове

Като оживен крайбрежен град, Варна е входна врата за туристите, насочили се към Черноморското крайбрежие. Дръзките пътешественици навярно ще пропуснат плажовете, но не пропускайте очарованието на Варна.

Градът е с богата история, но е модерен, с чудесна зелена крайморска градина. Плажът не е толкова лош, ако сте решили да се насладите на мързеливия следобед и прясната морска храна.

В центъра на града ще намерите най-големите Римски термални бани в България и най-хубавия археологически музей, оживена културен пейзаж и хубави ресторанти.

Морската градина, Варна
Морската градина, Варна
Потопете се в очарователния стар град Несебър

Старата част на Несебър се намира на полуостров, който стърчи от Черноморското крайбрежие (преди е бил остров).

Градът на няколко пъти е бил на границата на застрашената империя и като такъв има богата история. Поради изобилието си от исторически сгради, Несебър е част от културното наследство, вписан е в ЮНЕСКО през 1983 г.

Днес е изключително популярен сред туристите, особено през лятото, затова посетете го и се потопете сред тесните, застлани с камъни улички.

Старият град Несебър
Старият град Несебър
Потопете се в историята на Пловдив

Като най-старият непрекъснато обитаван европейски град, Пловдив е сърцето на България с романтичен стар град. Градът е пълен с пъстроцветни и стари сгради, които днес са къщи-музеи, галерии и къщи за гости.

Като Европейска столица на културата 2019, Пловдив бързо привлича все повече любители на музиката и изкуствата. Някога е бил спирка между България, Гърция и Турция, днес градът процъфтява като дестинация от само себе си и като такава трябва да бъде във всеки списък за посещение на пътуващите из централна България.

За тези, които не разполагат с време, препоръчва еднодневно пътуване от Пловдив до Асеновата крепост и Бачково.

Амфитеатъра в Пловдив
Амфитеатъра в Пловдив
Езикът в България

Единственият официален език в България е Българският. Писмеността е Кирилица, което затруднява повечето от нас, ако се опитваме да четем български думи.

Английският език не е широко разпространен из България, особено сред по-старото поколение. Обаче, младите българи в големите градове говорят английски в различна степен.

Български женски народни носии
Български женски народни носии
Безопасността в България

Повечето части в България са съвсем безопасни и никога не съм се чувствала застрашена и при двете ми пътувания из страната. При първото пътувах съвсем сама, а при второто с 4-годишната ми дъщеря.

Единствената опасност, на която може да се натъкнат пътешествениците са крадците, главно джебчиите. Като правило, гледайте да избягвате тъмните улички нощем, ако пътувате сами.

Несебър
Несебър
Практични съвети за пътуването ви из България

– В градовете има малки бусове, наречени „маршрутки“. Действат като споделени таксите и са характерни за много страни от бившия Съветски блок. Трябва само да им махнете и да си купите билет от шофьора.
– Едно от нещата, което да се отбележи при пътуването с деца е, че е позволено да се пуши на повечето места в България, дори на закрито. Това може да бъде много досадно и неприятно за непушачите.
– Като страна от бившия Съветски блок, България все още споделя приятелство с Русия и много българи все още говорят руски.
– Мисля, че българите много приличат на руснаците. Може да не се усмихват много и дори да ви се сторят груби. Обаче, дайте им малко време, покажете, че сте приятелски настроени и те ще се отпуснат и ще се отнасят топло с вас.

Варна
Варна

Текстът и снимките в статията са дело на Нели Хуанг. Оригиналнаият текст може да прочетете на английски в нейния блог, като последвате връзката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *