Туризъм

България – шест причини да се посети

България, защо трябва да се посети? За финландската блогърка Анника Палмуйоки е недоумяващо, че страната ни е непознато туристическо направление. Известна е главно със Слънчев бряг и златните пясъци на Варна, евтиния алкохол, all inclusive хотелите, екскурзиите на британски и скандинавски младежи, чиято единствена цел е да пият и да се пекат. Поради тази си слава, България привлича този вид туристи.

Аника Палмуйоки в Исторически парк
Аника Палмуйоки в Исторически парк

Според Аника стойността на България е коренно различна. Разбрала го още преди няколко години, когато е била тук за първи път и сега убеждението й се затвърдило – имаме възхитителна история и изключителна култура.

1. България е разнообразна

Въпреки че, Черноморското крайбрежие, със своите безкрайни пясъчни плажове, е единственото, с което е известна България, морската гледка е само част от красивата й природа. Само за два часа ще бъдете от плажа в планините, лакатушейки нагоре по криволичещите пътища, спускайки се надолу на зигзаг. Междувременно, някъде се лъкатуши река, другаде има езерото, слънчогледови и лавандулови полета, лозя и царевични ниви.

Спомням си от детството си, че във Финландия имаше пеперуди , но днес поне в моя край, се виждат само рядко. В България те летят повече от снежинките. Това е показател за чистотата на природата. Ние не сме единствените във Финландия, които се радват на това благо. всъщност, знаете ли, че страната е богата на топли минерални извори, каквито са например в Исландия и Япония? Аз не знаех.

2. България има достъпни цени

Страната е част от Европейския съюз, но не и от еврозоната. В ресторантите цените изглеждат изгодни, а когато осъзнаете, че стойността на българския лев се ранява на около половината от еврото, разбирате, че цените са много изгодни. Славата на евтина алкохолна държава не е заблуда, но изгодно можете да получите и друго. Един пример е хранене с две ястия, половин бутилка вино и голяма бутилка вода от 20 евро!

Капацитетът за настаняване в крайбрежните градове не е достатъчен, що се отнася до броя на туристите, но в точното време можете да си починете дори на ниска цена. По-малките градове имат прекрасни семейни хотели, често с плувен басейн и ресторант, а цените са около 30-40 евро на вечер. В България можете да прекарате една добра почивка на съвсем достъпна цена.

България - храна и вино
България – храна и вино
3. Храна и вино

Аз лично обичам добрата храна и по време на пътуване да похапвам добре. Спомням си последния път, когато имах маса отрупана с храна достатъчна за десет души тук, а всъщност поръчана за двама. Освен това, не говоря просто за някаква храна, а наистина добра храна. Българите обичат добрата храна, хранейки се бавно в добра компанията. За тях е важно храната да е национална и качествена. Тук се потребяват много зеленчуци и колкото и да ценя финландските краставици и домати, трябва да кажа, че вкусът на зрелите тук под горещото слънце, е много по-добър.

Бях малко предубедена спрямо местните вина, но напразно. Опитът ми е само в ресторанти с максимум 20 евро на бутилка, в голяма степен и от много по-евтините домакински вина, и той е само положителен. За моя вкус сухи, свежи и леки вина подхождат идеално. Предпочитам повече вина Rosé пред бели вина.

4. Хората

За мен са много важни преживяванията с местните хора, а в България са много гостоприемни и сърдечни. Вътрешно можем да бъдем безразлични, но особено когато сме сами, отношението на околните е важно за всички ни. Разбира се има и изключения. Попаднах на една вкисната физиономия във Велико Търново. Идвайки на терасата на заведението, явно наруших мира му. Гостоприемството е част от българския характер. Дори почистиха рибата в чинията ми, когато се неволно казах, че не съм свикнала да виждам рибата с главата.

5. Историята и всички културни ценности

Не съм вманиачена на тема „История“ и не се интересувам от всеки детайл. Обаче, тук някак си интересът ми нарастна. Българите са изключително горди със собствената си история, със собствените си корени. Понякога ми се струваше, че натрапват своето, че създават величието на България с разкази, но то всичко това наистина се е случило, тук са открити най-старите златни съкровища, които са променили историята; в църквите има стенописи повече от 200 години по-стари от картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Цялото това великолепие, което е било тук, на нас винаги ни е липсвало. На север е малко по-друго. В края на краищата в България има 9 места от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Съкровищата на България
Съкровищата на България

Не зная колко пъти през това пътуване останах с отворени уста, без да мога да намеря думи. Има места, които не са известни дори на местните жители, та как биха могли туристите да знаят за тях. Има лесно достижими забележителности, ако просто вземете кола под наем и тръгнете да проучвате. Пътищата са предимно в добро състояние, движението е добро, на много места почти оскъдно.

6. В България все още има автентичност

Ако пътувате много, ще откриете, че в Европа има много еднакви места. Имам предвид, че много от веригите за кафе, магазините за дрехи, автомобилите са едни и същи. Разбирате какво имам предвид. Разбира се, всяко място има свои характеристики, но глобалният художник се разпространява навсякъде.

Български гледки
Български гледки

Ала тогава идва България и нейните възхитителни села, където пристигането е като приземяване с машина на времето. Често тези села, населявани от няколко хиляди души, днес са едва десетки. В тези села времето е спряло. На мен те ми предлагат повече изживявания от всеки друг курорт. Разбира се, животът в тези места е скромен и шляенето на платежоспособния финландски турист с камера в ръка е малко мрачно, но местата повдигат много размисли. Тези места не могат да ме променят, но отварят очите ми по много начини. За щастие, масовият турист никога не може да стигне до тях, но за отделните авантюристи те са нещо специално.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *