Туризъм

Паметник на хан Котраг ще бъде поставен в Тетюши

Хан Котраг – основателят на Волжска България

На 29 март тази година делегация, водена от Ивелин Михайлов, директор на Исторически парк АД и инициатор за поставянето на паметника на хан Котраг, основателят на Волжска България, пристигна в Тетюши. Статуята ще бъде изработена от бронз, като разходите по направата, транспортирането и поставянето й ще бъдат поети от български бизнесмени, в т.ч. и г-н Михайлов.

Делегацията на Исторически парк за поставяне на паметник на хан Котраг във Волжска България

Началото е поставено през март миналата година. Тогава посланикът на България в Русия Бойко Коце обяви намерението да се сложи паметник на българския хан Котраг в гр. Болгар. Именно този от синовете на хан Кубрат е основал Волжска България. Това е държавата на древните българи в земите на днешен Татарстан. Ръководството на република Татарстан е изпратило писмо с молба за поставяне на този паметник в Болгар, който се намира под защитата на ЮНЕСКО. От министерството на културата съобщили, че паметникът не може да бъде поставен в Болгар и от ръководството на Татарстан е дадено разрешение да бъде поставен в Тетюши.

Посещението в Тетюши

Целта на нашата делегация в Тетюши е беше избор на място за паметника. На самото мероприятие е беше поканен и Шаукат Богданов, председател на просветителската организация „Булгарское возрождение“.

Работата започна с посещение на Музея на Тетюши, където делегацията ни беше посрещната много радушно. След това са посетени местата, предложени от местната община. Избраното място се намира до известната в града „Наблюдателна кула“ („Сторожевая башня“). На тези земи е открито най-древното селище в средата на първото хилядолетие от н.е. Именно тук най-рано са се появили българите, които харесали и се зеселили в земите на Средна Волга. Тук редовно се откриват изделия на нашите предци.

За паметника

Според проекта на паметника, хан Котраг трябва да е възседнал кон, чиято ръка сочи Болгар, намиращ се на отсрещния бряг на Волга. На среща с представители на кметството на Тетюши окончателно се разрешили всички въпроси по поставянето на паметника. Голяма е заслугата и на Альфия Димитрова от София, председател на организацията „Волжски българи“. Тържественото откриване на паметника е предвидено за 27 юли тази година с тематичен фестивал. Всеки желаещ може да стане част от това вълнуващо събитие.

Хълмът в Тетюши, където ще бъде поставен паметника на хан Котраг

Шаукат Богданов, председател на „Булгарское возрождение“, запозна българската делегация с дейността на организацията през последните 15 г. Той изрази благодарност за инициативата ни за изграждането на паметника на хан Котраг. Заяви, че ще помогне на вожските българи да укрепят връзката си с техните корени, които в течение на много поколения са били позабравени.

Ивелин Михайлов съобщи, че в България е преведена книгата на Ш.М. Богданов и А.Х.Халиков „Нека светлината озари вашия разум“ от поредицата „Помни корените си“, а също и книгата на Рашид Кадиров „Световният характер на българската цивилизация“.

За благородната дейност на организацията „Булгарское возрождение“ на председателя Шаукат Богданов е бил връчен медал и отпечатък от пръстена на цар Калоян.

За връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *